Som ventet er HK`s krav om afskaffelse af 50 procent-reglen ikke med i mæglingsforslaget, som blev offentliggjort i går. HK/Privat skyder nej-kampagne i gang
En enig bestyrelse i HK/Privat besluttede i går eftermiddags at sætte fuld damp under en nej-kampagne.
Det skete kort tid efter, at forligsmand Asger Jensen havde fremlagt et mæglingsforslag. Mæglingsforslaget omfatter både de områder, der selv har afsluttet forhandlingerne, og de områder, der ikke er blevet enige. Det lægger sig tæt op af indholdet i det toneangivende industri-forlig.
Helt som ventet indeholder mæglingsforslaget ikke forslaget fra HK`s private sektor om at afskaffe den såkaldte 50 procent-regel. Det betyder, at ansatte i HK-job skal vente mindst to år mere til næste overenskomstforhandling på at få afskaffet den diskriminerende regel.
50 procent-reglen betyder, at HK`erne ikke kan få en overenskomst før halvdelen af de ansatte på en arbejdsplads er medlemmer. Arbejdsgiverne har stået benhårdt på at ville beholde den gamle regel.
Mens HK`s private sektor anbefaler sine medlemmer at stemme nej, besluttede et flertal i HK/Handels sektorbestyrelse at anbefale sine medlemmer at stemme ja ved den kommende overenskomstafstemning.
I alt 600.000 på det private arbejdsmarked skal stemme om mæglingsforslaget.
Nu går de enkelte fagforbund i gang med stemmeproceduren. Den er forskellig fra forbund til forbund, men det ligger fast, at resultatet af afstemningen ligger klar tirsdag den 20. april
Mæglingsforslaget er omfattet af sammenkædningsreglerne. Det betyder, at stemmeprocenten skal over 40, for at et flertal af nej-stemmer er tilstrækkeligt.
Er stemmeprocenten mindre end 40, er det ikke nok, at nej-stemmerne er i overtal. Da kræver det samtidig, at nej-stemmerne udgør mindst 25 procent af samtlige stemmeberettigede medlemmer.
Forkaster lønmodtagerne mæglingsforslaget, træder en konflikt i kraft den 25. april. Herefter er der to muligheder. Enten fortsætter konflikten til overenskomstparterne igen finder sammen og indgår en ny overenskomst med eller uden forligsmandens medvirken. Eller regeringen stopper konflikten gennem et lovindgreb.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278