12 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Er krigen blevet ok?

Er krigen blevet ok?

Lørdag, 20. marts, 2010, 00:00:00

For syv år siden demonstrerede tusinder af unge over hele landet mod krigen i Irak og Afghanistan. I dag er protesten næsten dødt ud. Er det blevet ok, at Danmark er i krig?

Arbejderen har taget pulsen på holdningerne til krigen i skolegården på en teknisk skole og et gymnasium i København

Shukrulla Javed, 24 år. Studerer til tandtekniker på Teknisk Skole.
Da Arbejderen møder Shukrulla Javed mellem klassekammerater i hvide kitler og den konstante summen fra tandlægebor på Teknisk Skole i Københavns nordvestkvarter, rykker krigen i Afghanistan pludselig meget tæt på. Shukrulla har mistet flere familiemedlemmer i krigen.
- Det er meget sørgeligt. Jeg har familie, som er blevet dræbt i krigen. Vi er selv flygtet fra Afghanistan til Danmark, men jeg har stadigvæk det meste af min familie i Kabul. Onkler, fætre og kusiner. Jeg er tit meget bekymret, og så ringer vi til familien. Det, som man ser i nyhederne i Danmark, hænger ikke altid sammen med virkeligheden i Afghanistan. Jeg har selv været der, fortæller Shukrulla Javed med en alvorlig mine, inden han må tilbage til arbejdet.


Ida Astrid Larsen, 18 år. Går i 2.g. på Metropolitanskolen.

Ida Astrid Larsen synes, som langt de fleste unge Arbejderen har mødt, at krigen i Afghanistan er forkert. Hun har en god idé til, hvordan man bedre kunne bruge de 2,4 milliarder kroner, som det koster for Danmark om året at være i krig i Afghanistan.
- Jeg synes, at man skulle bruge langt flere penge på at sætte nogle diplomatiske processer i gang. Og så burde man bruge flere penge på konfliktforskning, siger Ida Astrid Larsen.
Hun synes, at protesterne imod krigen er stilnet meget af i forhold til for nogle år siden.
- Jeg tror ikke, at der er nok viden omkring krigen. Der er ikke så meget i medierne mere. Vi kan simpelthen ikke mærke krigen. Vi er for langt væk fra det, mens afghanerne mærker det hver eneste dag, forklarer Ida Astrid Larsen.

Ali Hussein, 21 år. Studerer til tandtekniker på Teknisk Skole.
Ali Hussein er en af de meget få unge, som Arbejderen har talt med, der mener, at Danmarks krig i Afghanistan er i orden.
- Ja, jeg synes det er i orden, at Danmark er i Afghanistan, fordi de skal ordne de terrorister der er, så der bliver fred og ro, siger han.
Ali er meget ked af, at så mange mennesker har mistet livet i Irak, i Palæstina og i Afghanistan, fortæller han Arbejderen:
- Det er selvfølgelig ærgeligt, at nogle mister livet. Sådan er det desværre i krig. Men de danske soldater beskytter på den måde Danmark mod terrorister.
Den unge studerende mener, at størstedelen af den danske befolkning støtter den danske regering og krigen, og at det er derfor, protesterne er forstummet i Danmark.
- Hele verden vil jo gerne have fred. Men jeg tror ikke, at der er så mange, der protesterer i Danmark, fordi de støtter regeringen, siger Ali Hussein.

August Bayer, 18 år. Går i 2.g. på Metropolitanskolen.
August Bayer har travlt. Men da han hører, at det drejer sig om krigen i Afghanistan, har han alligevel tid til at tale med Arbejderen. Han er skeptisk, når politikerne taler om, at man med soldater i Afghanistan beskytter danskere herhjemme mod terror.
- Jeg tror ikke på det. Men jeg tror, at dem som siger det, selv tror på det. Jeg har lidt blandede følelser. Det er som udgangspunkt godt at hjælpe, men når vi så er der ovre, og det ikke hjælper, så holder det ikke, siger August, og supplerer med et bestemt 'Nej!', da han bliver spurgt, om det er i orden, at civile afghanere bliver dræbt i krigen.
- Men jeg har svært ved at finde et alternativ til, hvordan man ellers skal bekæmpe Taleban, slutter han, inden han skal ind til time igen.>

Aya Abdallah, 16 år. Går i 1.g. på Metropolitanskolen.
Arbejderen møder Aya Abdallah i Metropolitanskolens skolegård på Nørrebro i København. Aya er generelt imod krigen i Afghanistan og synes ikke, at det er i orden, at unge mænd og kvinder dør i krigen.
- Nej, jeg synes ikke, at der er nogen, der skal dø i den krig. Hverken civile eller soldater. Hverken danskere, afghanere eller amerikanere, fastslår hun.
Aya Abdallah mener, at krigen er penge ud af vinduet.
- Det er spild af penge. Meget bliver ødelagt ved al den krig i Afghanistan, og det koster endnu flere penge. Pengene burde i stedet blive brugt på børnene og at genoprette økonomien i Afghanistan, siger hun, mens forårssolen rammer hendes ansigt.

Simon Collin, 26 år. Studerer til tømrer på Teknisk Skole.
Simon Collin og hans kammerater fra tømrerlinien på Teknisk Skole i Nordvest er i gang med at bygge et hus fra bunden, og Arbejderen fanger ham i en lille pause. Den unge mand fra København har en klar holdning til, at Danmark er i krig i Afghanistan.
- Det er overhovedet ikke i orden. Grundlaget for krigen holder slet ikke. Det er ikke i orden at invadere et andet land, og Danmarks grund holder ikke. Vi følger bare de store krigsnationer, fastslår han.
Den danske regerings påstand om, at Danmark er i Afghanistan for at beskytte os herhjemme, giver Simon ikke meget for.
- Man skal ikke have mange brikker for at vide, at vi er i større fare nu end inden vi gik ind i Afghanistan, påpeger han med et skævt smil.
Simon ser anderledes alvorlig ud, da snakken falder på økonomi og krig.
- Det er et total spild af penge. Det er generelt et spild at bruge så mange penge på militæret. De kunne med fordel bruge pengene på at styrke den offentlige sektor herhjemme i stedet, mener han.
Simon Collin tror, at mange unge er imod krigen, men der mangler noget, for de har åbenbart svært ved at komme op af sofaerne.
- Det kunne få de unge op af stolen og protestere, hvis de havde et eller andet håb og en idé om, at det ville gøre en forskel. Jeg tror, at mange har mistet troen på at vi kan ændre noget, forklarer han.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland