Politikerne kan frit sende Danmark i krig uden at respektere FN`s internationale retsprincipper, fastslår advokat ovenpå afgørelse i Højesteret
En enstemmig Højesteret besluttede i går, at 25 danskere ikke må anlægge sag mod statsminister Lars Løkke Rasmussen. Borgerne ønsker rettens svar på, om Folketinget brød grundloven, da et spinkelt flertal i marts 2003 sendte Danmark i krig mod Irak.
Men da de 25 sagsøgere '! ikke er særligt eller anderledes berørt af folketingsbeslutningen og udsendelsen af militære styrker til Irak i 2003 end befolkningen som helhed' har de ikke ret til at føre sagen, mener Højesteret.
Desuden var beslutningen om at starte en angrebskrig mod Irak '! en beslutning på det udenrigspolitiske område, hvor regeringen i grundloven er tillagt den umiddelbare kompetence til at handle på rigets vegne', fastslår Højesteret. Dermed behøvede regeringen hverken et FN-mandat eller at spørge befolkningen om Irak-krigen.
Højesterets dom vækker harme hos advokat Bjørn Elmquist, der repræsenterer ni af sagsøgerne:
- Med dommen er spørgsmålet om krig og fred underlagt det politiske flertals beslutning. Højesterets dom slår fast, at politikerne frit kan føre Danmark ud i en angrebskrig uden at respektere FN`s internationale retsprincipper. Dommen fjerner tiltroen til de principper om at gå i krig, som FN fastlagde efter Anden Verdenskrig, siger advokat Bjørn Elmquist.
Han mener, at det er nærliggende at føre sagen til Menneskeretsdomstolen.
Højesteret havde sat ni ud af landets 19 højesteretsdommere på sagen. Det understreger, at der er tale om en meget principiel sag.
Grundlovskomitéen (der organiserer de 25 sagsøgere samt 5000 andre borgere, som bakker økonomisk op om sagen) er frustrerede over dommen:
- Hvor skal vi nu gå hen, når Højesteret har sagt stop? Vi må finde andre veje. Vi kan ikke stoppe her. Hele spørgsmålet om Irak-krigens lovlighed skal ikke ligge som en uforløst klump i Danmarkshistorien. Det er skadeligt for retsstaten. Dommen understreger behovet for, at vi får en forfatningsdomstol, som kan holde øje med, at politikerne ikke overtræder grundloven, mener Birgitte Albrechtsen, formand for Grundlovskomitéen.
Hun uddyber:
- Jeg vil have det meget svært med, hvis den danske regering skal slippe af sted med at kaste Danmark ud i en angrebskrig, som FN og en række lande mener er ulovlig.
Grundlovskomitéen mødes til generalforsamling den 27. marts. Her beslutter komitéen, om de tager sagen til Menneskeretsdomstolen, og hvordan de vil arbejde fremover.
Arbejderen forsøgte i går forgæves at indhente en kommentar fra statsministerens forsvarer, kammeradvokat Peter Biering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278