07 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Bedstemor truet med fængsel

Bedstemor truet med fængsel

Lørdag, 13. marts, 2010, 00:00:00

Politiet bankede på hos bedstemor og fredsvagt. Betjenten blev budt på kaffe, men truede kort efter med seks års fængsel for inddirekte terrorstøtte

Du risikerer seks års fængsel for at støtte dem, der støtter terrorisme!
Sådan lød beskeden til den 73-årige fredsvagt og medlem af foreningen Oprør, Doris Kruckenberg, på Københavns Politigård i den tidligere sommer sidste år.
To uger forinden havde den samme politimand en eftermiddag banket på hendes dør.
- Besøget kom fuldstændig bag på mig. Så jeg inviterede ham indenfor på kaffe, fortæller Doris Kruckenberg til Arbejderen.
Men betjenten er ikke kommet for at drikke kaffe. I stedet begynder han at udspørge Doris Kruckenberg om foreningen Oprør: Betjenten vil vide, om hun selv frivilligt har støttet Oprør med penge. Om pengene er indbetalt på en bank- eller girokonto. Og om hun ved, at pengene går til terrororganisationer.
- Det var tydeligt, at han var i gang med at indsamle beviser til retssagen mod Oprør og fremstille foreningen som en sammensværgelse. Jeg fortalte, at jeg gerne ville støtte Oprør. Derfor gav jeg et støttebeløb på 50 kroner, da Oprør holdt sin 'forbudte fest', husker Doris Kruckenberg.
Da hun hørte, at Oprørs talsperson, Patrick Mac Manus, skulle i retten, tiltalt for at støtte terrorisme, skrev hun et brev til justitsministeren:
- Det må være her, betjenten har mit navn fra. I brevet gjorde jeg det bare klart, at jeg har støttet Oprør, fordi jeg synes, foreningen kæmper for en god sag; nemlig at sætte terrorlovene og terrorlisterne til debat, fortæller den 73-årige bedstemor.
Efter cirka tre kvarter gik betjenten igen. Først efter besøget fik Doris Kruckenberg af nogle venner at vide, at hun ikke har pligt til at udtale sig. Det sagde politimanden intet om.
Hun fik dog lov til at komme på besøg på politimandens kontor to uger efter besøget og godkende hans noter fra samtalen. Det var her, hun blev truet med terrorparagraffer og seks års fængsel for inddirekte støtte til terrorisme.

Ingen er sikker
Doris Kruckenberg er ikke den eneste, som er blevet kontaktet af politiet: Mindst fire andre medlemmer af Oprør har været udsat for lignende besøg.
Hos Københavns Politi kan anklager Jakob Buch-Jepsen ikke svare på, hvor mange de vil slæbe i retten for at støtte befrielseskamp:
- Det kan jeg jo ikke svare på. Men der er ikke nogen tvivl om, at det er strafbart at yde støtte til terrorganisationer som FARC og PFLP og organisationer, der åbenlyst støtter disse. Det skal ikke lyde som en trussel. Det er bare en konstatering, siger Jakob Buch-Jepsen, politiets anklager i sagen mod Patrick Mac Manus, til Arbejderen.
Han bekræfter samtidig overfor Arbejderen, at han og en kollega er i gang med at efterforske to lignende sager om støtte til FARC og PFLP. Det er mod Den Faglige Klub i København og mod Horserød-Stutthof Foreningen, der organiserer tidligere modstandsfolk og kz-lejrfanger.

'Hold jer fra Oprør'
Doris Kruckenberg er ikke i tvivl om politiets formål med besøget hos hende.
- De vil skræmme folk fra at ytre sig og være aktive. Det lå i luften, at hvis Patrick bliver dømt, kan de også komme efter mig. Og så kunne jeg ellers sidde tilbage og ryste i bukserne. Sådan kan en magtudøver ikke opføre sig, mener Doris Kruckenberg.
Meget tyder på, at hun har ret. I hvert fald advarer Jakob Buch-Jepsen mod at støtte:
- Man skal holde sig fra at yde økonomisk støtte til bevægelser som FARC, PFLP og Oprør. Det er da rigtigt, at en bedstemor, der har givet en 50`er, ikke lige passer ind i billedet med en, der finansierer terrorisme. Men jeg kan bare konstatere, at der ikke findes nogen nedre beløbsgrænse og at det er ligegyldigt, om beløbet er givet til humanitære formål, siger han.
Formand for Retspolitisk Forening, advokat Bjørn Elmquist, ryster på hovedet af retstilstanden:
- Sagen er på en gang rystende og alligevel ikke overraskende. Formålet med terrorlovgivningen var netop at kriminalisere foreninger som Oprør. Men det er rystende, at vi har nået en retstilstand herhjemme, som gør den slags muligt. Vi må bare håbe, at dommerne også i denne sag - som de gjorde i kendelsen over Fighters + Lovers - kommer med et vink med en vognstang om, at terrorlovgivningen er uklar, siger han til Arbejderen.


Sagen om Oprør
På mandag klokken 8.30 afsiger Københavns Byret kendelse i sagen mod Oprørs talsperson, Patrick Mac Manus. Han er sigtet for at have overført i alt 100.000 kroner i støtte til befrielsesbevægelserne FARC i Colombia og PFLP i Palæstina, og for at udsende en international appel om at indsamle penge til demokratiske, ikke-religiøse og humanistiske bevægelser på EU`s terrorliste.
Følg sagen i næste uge i Arbejderen.

www.opror.net
Forsvar ytringsfriheden - oversigt over servere med Oprørs forbudte appel

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. mar. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 12:49

Indland