Løngabet mellem mænd og kvinder handler ikke kun om at være offentligt eller privat ansat. I kommunerne tjener mænd tjener 13 procent mere
På Læsø er mænd mere værd end kvinder. Det mener i hvert fald kommunens lønningskontor, som udbetaler mere end 15 procent højere løn til de kommunalt ansatte mænd end til de kommunalt ansatte kvinder.
- Det er ikke sådan, at mænd og kvinder i same stillinger får forskellig løn. Men ligesom i andre kommuner er det typisk mænd, der sidder på de øverste og bedst lønnede chefstillinger, mens kvinderne i ledere for vores plejehjem, børnehaver og skoler, siger Lotte Keller Christensen (F), der er byrådsmedlem og leder af kommunens plejehjem og hjemmepleje, til Arbejderen.
Statistikken giver Lotte Keller Christensen ret: En opgørelse fra fagforbundet FOA viser, at den lille ø i Kattegat er en af mange danske kommuner, som langt fra har styr på ligelønnen.
FOA`s undersøgelse afslører et samlet løngab mellem mænd og kvinder i kommunerne på 13 procent. Det betyder, at hver gang en offentligt ansat mand tjener 100 kroner, tjener hans kvindelige kollega i gennemsnit kun 87 kroner.
- Mange har den opfattelse, at uligeløn skyldes, at mænd arbejder i den private sektor og kvinder arbejder i den offentlige sektor. Men FOA`s opgørelse viser tydeligt, at kommunerne også har et stort uligelønsproblem, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Han mener, at en del af forklaring ligger i, at mændene får en større bid af lokallønnen fordi de er bedre til at sikre sig tillæg.
- Vi kan se, at mændene får højere tillæg på end kvinderne på langt de fleste områder - så noget tyder altså på, at man ikke lokalt i kommunerne lever op til forpligtelsen for offentlige myndigheder til at have tungen lige i munden, når det gælder ligestilling, siger Dennis Kristensen.
Samtidig viser FOA`s tal, at kun 61 procent af kommunerne sidste år fik lavet de kønsopdelte lønstatistikker, som de er forpliget til af loven.
Og det er problematisk, at kommunerne ikke overholder deres pligt til at måle lønforskellene og informere de ansatte om dem, fastslår Dennis Kristensen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278