Hvordan kan regeringen påstå, at Irak-krigen var lovlig, når FN`s generalsekretær og en række lande stempler krigen som ulovlig, spørger sagsøger.
Advokat Christian Harlang er ikke i tvivl: Højesteret må afklare, om det var lovligt, da et spinkelt flertal i Folketinget den 21. marts 2003 sendte Danmark i krig.
- Det vil være samfundsmæssigt utilfredsstillende, hvis sagsøgerne ikke får lov til at prøve sagen. Domstolene skal kontrollere statsmagten. Hvis Højesteret afviser sagen, vil der reelt være indført immunitet overfor grundlovsbrud, sagde Christian Harlang, da Højesteret startede behandlingen af grundlovssagen om Irak-krigen.
Retten skal tage stilling til, om de 25 borgere, som har anlagt sagen, overhovedet har ret til at få en afklaring på, om krigen var lovlig ifølge Grundloven.
Advokaten minder om, at Højesteret tidligere har kendt en lov ulovlig: Nemlig da retten underkendte Tvind-loven. Det kan ske igen, mener han.
- Den offentlige debat viste tydeligt, at krigen blev indledt på et falsk grundlag: Der var ingen masseødelæggelsesvåben. Men Danmark blev kastet ud i en blodig, katastrofal krig med hundredetusindvis af døde og lemlæstede, millioner af flygtninge, ødelagt infrastruktur og risiko for nye konflikter i Irak og internationalt, understreger advokaten.
De ni dommere i Højesteret skal igen i dag og i morgen lytte til borgernes argumenter for, hvorfor de har en personlig, retslig interesse i at føre sagen.
De 25 sagsøgere er fordelt mellem tre advokater: Christian Harlang, Christian Dalager og Bjørn Elmquist.
En af sagsøgerne er Nicolas Fischer.
- Jeg forventer, at vi får lov til at føre sagen. Hvis en så indgribende beslutning som at føre krig og sende unge danskere til Irak for at dræbe ikke har betydning for borgerne, hvad har så, spørger han.
Men det bliver ikke en nem kamp, forudser Nicolas Fischer.
- Hvis der først åbnes op for sagen, vil regeringen stå i en yderst svær situation. Hvordan skal regeringen kunne påstå, at krigen var lovlig, når FN-systemet, FN`s generalsekretær og en lang række lande har slået fast, at krigen var ulovlig i henhold til international ret.
For Nicolas Fischer er det vigtigste formål med at føre sagen at få slået fast overfor den nuværende og kommende regeringer, at man ikke kan føre angrebskrig uden FN.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278