Sygeplejersker frygter for patienternes sikkerhed efter at flere private hospitaler har fået retten til højt specialiserede behandlinger i Sundhedsstyrelsens specialeplan
Syv ud af ti. Så mange af privathospitalernes ønsker om at blive anerkendt som specialsygehuse har Sundhedsstyrelsen opfyldt i den specialeplan, der blev offentliggjort i går.
Planen lægger en række højt specialiserede behandlinger ud til de private hospitaler, og det får Dansk Sygeplejeråd til at frygte for patientsikkerheden og den faglige udvikling.
- Det er stærkt bekymrende, at Sundhedsstyrelsen tildeler privathospitalerne en række højt specialiserede funktioner, eksempelvis inden for kirurgien. Privathospitalerne har ikke ligefrem tradition for at påtage sig den omkostningsfulde opfølgning i forbindelse med komplikationer og genindlæggelser, for ikke at tale om de akutte indlæggelser, siger DSR`s formand, Grete Christensen.
Specialeplanen fastlægger helt nye rammer for, hvilke sygehuse der skal rumme den specialiserede behandling, der udgør cirka ti procent af sundhedsvæsenets aktivitet.
Formålet er at samle viden og erfaring inden for de komplicerede behandlinger. Men hvor specialfunktionerne i dag er centraliseret på enkelte offentlige sygehuse, skal en række komplicerede specialer inden for blandt andet ortopædkirurgi og kræftbehandlingen nu lægges ud til de private sygehuse.
Enhedslistens sundhedsordfører, Per Clausen, mener at det vil sprede i stedet for samle ekspertisen, at specialeområderne skal udlodes til de private sygehuse.
- Adskillige undersøgelser har vist, at den nuværende spredning hat kostet kvinder unødvendigt fjernede bryster og i andre tilfælde har kostet patienterne livet, påpeger han.
Per Clausen kalder specialeplanen for en åbenlys del af regeringens privatiseringskorstog i den danske sundhedssektor.
- Det bliver mennesker med livstruende lidelser, som kommer til at betale prisen for regeringens ønske om at forgylde de private hospitaler. Desværre må vi konstatere, at regeringen sætter hensynet til privathospitalernes profit højere end hensynet til menneskers liv og helbred, siger han.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via
![](https://arbejderen.dk/sites/default/files/mobile_pay_arb.png)
87278