25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Greenpeace-happening straffes hårdt

Greenpeace-happening straffes hårdt

Torsdag, 14. januar, 2010, 00:00:00

Det lykkedes tre aktivister at trænge gennem sikkerheden til dronningens gallamiddag. De fik 20 dage i varetægtsfængsel og står nu til en hård straf

Det afslørede et kæmpe hul i sikkerheden, da det lykkedes tre aktivister fra Greenpeace at komme ind til dronningens gallamiddag den 17. december. Greenpeace mener, at det er grunden til, at aktivisterne blev varetægtsfængslet i 20 dage og nu står overfor alvorlige sigtelser.
Politiets jurister havde i første omgang besluttet at løslade de tre aktivister om morgenen den 18. december. Ifølge jurist i Amnesty International, Claus Juul, er sagen af en sådan karakter, at den kunne have været afgjort med en bøde. Sådan blev det imidlertid ikke. Greenpeace oplyser, at politiets ledelse, inden de tre aktivister blev løsladt, besluttede at omstøde løsladelsen. De blev i stedet varetægtsfængslet i 20 dage, og endnu en Greenpeaceaktivist blev anholdt for medvirken til aktionen. De er nu sigtet for ulovlig indtrængen, dokumentfalskneri og for at udgive sig for at være en offentlig myndighed.

Advarsler
Greenpeace betragter sigtelserne og de lange varetægtsfængslinger som et udtryk for, at politiet har fået røde ører over den manglende sikkerhed ved gallamiddagen. Nu prøver politiet at straffe sig ud af den pinlige situation, mener Greenpeace.
- Det er en kraftig overreaktion fra politiets side, når de varetægtsfængsler folk, der har lavet en helt fredelig protest. Det virker som om, politiet prøver at skjule deres egne brister i sikkerheden, siger Jon Burgwald, talsperson for Greenpeace, til Arbejderen.
Meget tyder på, at der har været brister i sikkerheden. Politiet kunne sagtens have stoppet aktivisterne, før de nåede ind i salen, for Greenpeace havde på forhånden advaret politiet om aktionen over telefon. Desuden var der et Greenpeace-logo på den limousine, Greenpeace havde lejet, og de blå blink på de biler, der eskorterede limousinen, var ikke ægte. De var købt over nettet hos en legetøjsforretning for 50 kroner.

Politiets begrundelse
Claus Juul fra Amnesty International er enig i vurderingen fra Greenpeace.
- Det var en sjov og elegant aktion, der selvfølgelig overtrådte loven, men derfra er der langt til tre ugers varetægtsfængsling. Aktivisterne er blevet straffet for politiets forfængelighed, siger han til Arbejderen.
Politiets argument for varetægtsfængslingen var, at aktivisterne kunne forstyrre politiets efterforskning af sagen, og at de kunne forlade landet inden retssagen. Det var en helt ubegrundet frygt, mener Greenpeace.
- Vi har gjort, hvad vi kan, for at hjælpe med efterforskningen, og historien viser, at Greenpeaceaktivister altid møder op i retten og står ved deres handlinger, siger Jon Burgwald.
De fire aktivister blev løsladt dagen inden varetægtsfængslingen udløb. Ifølge politiadvokat Dorit Borgaard kunne de løslades, fordi politiet havde fået navnene på de 'ukendte medgerningsmænd, der var på fri fod'. Greenpeace havde allerede to uger før løsladelsen tilbudt politiet at udlevere disse navne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:07

Indland