Der er stadig alt for mange, som mister forsørgelsesgrundlaget. Loven skal laves om, lyder det samstemmende fra HK og Dansk Metal
Dansk Metal genkender tydeligt den historie, som forbundets medlem, Ole Jensen fra Viborg, fortæller her på siden.
- Det kan ikke være rigtigt, at folk risikerer at miste hus og hjem og også mange gange ægtefællen, hvis de løber ind i langvarig sygdom eller udsættes for et uheld, siger Kenneth Bergen, chef for Dansk Metals Miljø- og Socialsekretariat, til Arbejderen.
Han mener, at sygedagpengereglerne er strammet meget og har mere karakter af at jagte folk end at hjælpe dem.
Kenneth Bergen skyder på, at forbundet løbende har et par tusind sager i systemet, og at et par hundrede drejer sig om sygedagpengemodtagere, der havner i samme ulykkelige situation som Ole Jensen.
Han mener, at Ole Jensens sag tegner et klassisk mønster på sygemeldte, der kommer i klemme i et meget usmidigt system med en meget langsommelig sagsbehandling.
Den 1. juli i år trådte der nye regler i kraft på sygedagpengeområdet. I hele høringsfasen var HK/Danmark meget energisk, og forsøgte til det sidste at påvirke den endelige lovgivning.
- Der er kommet flere muligheder for at få forlænget sygedagpengeperioden. Alligevel er problemet med, at folk ender på herrens mark uden forsørgelsesgrundlag sådan set uændret, siger Carsten Riis, socialpolitiks konsulent i HK/Danmark, til Arbejderen.
Som udgangspunkt kan man højest modtage sygedagpenge i 52 uger. Drejer det sig om en arbejdsskade, kan perioden forlænges indtil Arbejdsskadestyrelsen har truffet en afgørelse.
Også andre sygemeldte fik med den nye lov mulighed for at få dagpenge i yderligere 26 uger, hvis kommunen kan afvikle deres sag i den periode.
- Men den langtidssygemeldte er stadig afhængig af, at kommunen får afklaret sagen. HK mener, at der er brug for forbedringer af sygedagpengeloven. Vi arbejder konstant på at påvirke politikerne ved at sende dem konkrete sager på lovens konsekvenser, lyder det fra Carsten Riis.
Dansk Metal har også øje på lovgivningen, og mener der burde være meget større mediebevågenhed på sygedagpengesystemet.
- Konkret er vi i disse dage i tæt kontakt med det politiske system for at få foretaget forbedringer, slutter Kenneth Bergen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278