Hver tredje flygtning og indvandrer oplever diskrimination i Danmark i dag. Tallet stiger. I 2003 var det hver fjerde
De bliver spyttet efter i bussen, lagt for had på Christiansborg og brugt som syndebukke i medierne.
En ud af tre flygtninge og indvandrere i Danmark har oplevet at blive diskrimineret, viser en ny undersøgelse fra Catinét Research. Det markerer en stigning fra 2003, hvor hver fjerde flygtning og indvandrer følte sig diskrimineret.
- Hvis man har gjort alt, hvad det danske samfund har bedt én om - lært ordentligt dansk og taget en dansk uddannelse - så er det nærliggende, at der er tale om reel diskrimination, når man ikke føler sig ligebehandlet, siger afdelingsleder Susanne Nour fra Institut for Menneskerettigheder til Ugebrevet A4.
Undersøgelsen viser, at det især er i offentlig transport og fra politikere og medier, at de etniske minoriteter oplever diskrimination, mens der i dag opleves mindre forskelsbehandling på arbejdspladserne end i 2003.
Det kommer ikke bag på Muhsin Türkyilmaz, der er formand for Rådet for Etniske Minoriteter.
- Man har en overdreven fokus på ubetydelige symboler som tørklæder, skæg og påklædning. I tilgangen til problemer går man efter manden og ikke bolden med holdningen 'vi har selv løsningen' i stedet for at overveje, hvordan etniske minoriteter kunne inddrages. For eksempel har vi som forældre jo også en interesse i, at vores børn ikke bliver kriminelle, siger han til ugebrevet.
Catinéts undersøgelse kommer blot få uger efter, at en EU-rapport placerede Danmark i toppen af listen over lande med de groveste racistiske og homofobiske forbrydelser, som man også kalder had-forbrydelser.
Rapporten viste, at næst efter romaer i Tjekkiet og somaliere i Finland, er somaliere i Danmark det mindretal i EU, der oftest bliver udsat for racisme. Således kan hver tredje somalier i Danmark fortælle om grove, racistiske overfald. Også Landsforeningen for bøsser og lesbiske genkender problemet. Her noteres et had-overfald næsten hver weekend.
Her oplever flygtninge og indvandrere diskriminationen:
Offentlig transport: 17 procent
I medierne: 17 procent
Fra politikerne: 11 procent
På arbejdet: 11 procent
I butikker/diskoteker: 10 procent
Ved jobsøgning: 9 procent
I skolen: 9 procent
Kilde: Catinét Research/Ugebrevet A4
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278