Arbejderen har sendt endnu et brev til justitsministeren om aktindsigt. Socialdemo-kraternes retsordfører stiller de samme spørgsmål i Folketinget
Hvad mener ministeren om, at borgere der under den kolde krig er blevet overvåget af PET, får afslag på at få aktindsigt i deres sagsmappe? Hvem skal vurdere, hvilke borgere der må få aktindsigt, og hvilke borgere der ikke kan få aktindsigt? Og hvor kan borgere klage over deres afslag?
Disse spørgsmål har Socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup netop udbedt sig svar på fra justitsminister Brian Mikkelsen.
Ifølge PET havde 39 borgere i januar bedt om aktindsigt i kølvandet på offentliggørelsen af PET-rapporten sidste år. 28 sager er afgjort, alle har fået afslag.
- Jeg har stillet spørgsmålene for at give justitsministeren mulighed for at tage stilling til, om han mener det alvorligt, når han lover, at de overvågede 'som udgangspunkt' skal have aktindsigt. Indtil videre tyder det på, at ministeren siger ét, men gør noget andet. Når det gælder den konkrete behandling af anmodningerne om aktindsigt, bliver der jo givet afslag på afslag, siger Karen Hækkerup til Arbejderen.
De samme spørgsmål som den socialdemokratiske retsordfører nu stiller justitsministeren, går igen i det brev, som Arbejderen tirsdag den 26. januar sendte af sted til ministeren. Efter at have rykket for svar i torsdags, modtog Arbejderen samme dag en mail, som bekræfter at ministeriet, har modtaget brevet.
Det er det andet brev, som Arbejderen sender til justitsministeren efter offentliggørelsen af PET-rapporten. Justitsministeren har svaret avisen en gang - i december - efter fire måneder. Men ministerens løfte om at de overvågede, der står nævnt med navns nævnelse i PET-rapporten, 'som udgangspunkt' skal have aktindsigt, åbner op for nye spørgsmål.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278