24 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

OK2010: Fire mand om et bord på MAN Diesel

OK2010: Fire mand om et bord på MAN Diesel

Fredag, 05. februar, 2010, 00:00:00

Skal lønkampen stå i centrum i de igangværende overenskomstforhandlinger? Meningerne var delte, da Arbejderen mødte fire ansatte på MAN Diesel

Håndtrykket er fast. Det samme er blikket gennem brillerne.
- Go'daw og velkommen, lyder det fra Morten Christiansen på klingende frederikshavnsk.
Klokken er otte morgen, da tillidsmanden tager imod ved receptionen i den store foyer på MAN Diesel i Frederikshavn.
Morten Christiansen guider os gennem lange gange frem til tillidsmandskontoret. Her har kollegerne John Wøhlk, Claus Mortensen og Søren Poulsen bænket sig rundt om bordet, klar til en snak med Arbejderen om deres forventninger til overenskomstforhandlingerne.
Hvis de da har nogle?
Det har Søren Poulsen.
- Jeg forventer at få en reallønsfremgang, selvom de lægger op til det modsatte fra flere sider. Og så mener jeg helt klart, at der skal ske forbedringer for skifteholdsarbejdere, indleder den 46-årige maskintekniker og medlem af Dansk Metal.
De to andre medlemmer af Dansk Metal, John Wøhlk og Morten Christiansen, er enige i, at der skal skillinger på bordet, krise eller ej. De nikker også til, at det denne gang er skifteholdsarbejdernes tur til at blive tilgodeset.

Højere pension
Et er ordentlige vilkår i arbejdslivet. Noget andet i livets efterår. Morten Christiansen mener, det er på tide at hæve indbetalingerne til Industriens Pension.
- Jeg mener også, at pensionsindbetalingerne skal sættes op. I dag får vi 12-12,5 procent. Når overenskomstperioden er slut, skal den helst være på mindst 15 procent, så vi kommer på niveau med andre faggrupper på arbejdsmarkedet, lyder det fra John Wøhlk.
Han er oprindeligt udlært radiomekaniker. I dag skriver han elektriker på sit visitkort.
De fire mænd omkring bordet er nogenlunde jævnaldrende. Kun fem år skiller de to yngste Morten Christiansen og Søren Poulsen på 46 år fra John Wøhlk på 51 år.
Midt imellem ligger Claus Mortensen på 48 år, medlem af 3F og sikkerhedsrepræsentant for cirka 100 kolleger. Indtil nu har han mest lyttet på. Pludselig åbner han for sluserne.
- Overenskomstforhandlingerne skal stadig handle om traditionelle løn- og arbejdsforhold. Men jeg er parat til at fire på den klassiske model og ser gerne, at parterne også begynder at forholde sig til, hvad vi skal lave her i Danmark og ikke bare forholder sig til, hvad vi skal have i kroner/ører, siger den 48-årige lagerarbejder og fortsætter:
- Vores overenskomster kan ikke bruges, hvis vi snævert fokuserer på løn. Jeg vil hellere sige nej til kroner/ører, imod at der bliver taget initiativer, så der skaffes arbejde i fremtiden. Det gælder næste generation. Jeg er parat til at opgive lønkampen, hvis fremtiden kan sikres. Det er godt nok med overenskomster, men hvad nytter det, hvis vi ikke har noget arbejde.

Visionær overenskomst
Claus Mortensen, der tidligere har arbejdet som elektriker, har forberedt sig til dagens snak og skrevet fem konkrete punkter ned til, hvad han betegner som, en 'visionær overenskomst'. Punkterne går på større sikkerhed i ansættelsen, fleksible arbejdstider, bedre/rimelig overskudsdeling, strenge straffe for snyd med arbejdsmiljø/regler og endelig en fælles indsats mod 'tåbelige' a-kasseregler og aktivering.
Claus Mortensen har talt sig varm og forklarer, hvad han mener med fleksible arbejdstider med 'fokus på menneske og muligheder'. Det virker som om, han har svært ved at trænge igennem med holdningerne om, at produktionsapparatet kan udnyttes langt bedre, end det sker i dag, og at vi fremtiden skal være indstillet på at arbejde, uanset hvornår på døgnet det er - endda uden nødvendigvis at få ekstra betaling for det.
- Der er folk, der gerne vil arbejde aften eller nat. Hvis de vil det, så skal det ikke nødvendigvis honoreres med ekstra betaling, forsøger Claus Mortensen.
John Wøhlk har lagt hænderne om bag nakken og bevæger sig lidt uroligt i stolen. Han har tydeligvis lyst til at sige noget. Men det bliver Søren Poulsen, der kommer først.
- Det er ikke uden omkostninger at arbejde på skift. Det går både ud over helbredet, familielivet og det sociale liv. Derfor er det kun rimeligt, at arbejdsgiverne skal betale for den fleksibilitet, de forlanger af folk, der arbejder på skiftende tider af døgnet. Det kan så ske i form af kontant betaling eller nedsat arbejdstid.

Bedre forhold for arbejdsløse
Mens ingen af de andre tilslutter sig Claus Mortensens tanker om fleksible arbejdstider, så er de mere lydhøre over for andre af punkterne i den 'visionære overenskomst'.
Det gælder ikke mindst a-kasselovgivningen, kravene til jobsøgning og aktivering. Et problem, indrømmer de fire nordjyske mænd, de er blevet ekstra opmærksomme på i takt med at arbejdsløsheden er steget, og de på deres egen arbejdsplads har fået problemet tættere ind på livet. Til september vil de have sagt farvel til næsten halvdelen af de 925 kolleger, der var på MAN Diesel året før.
Set i lyset af at Nordjylland har landets højeste arbejdsløshed på 5,4 procent, er lovgivningen helt ved siden af. Dagpengesatserne er for lave og mulighederne for uddannelse for ringe, lyder det rundt om bordet.
Da snakken falder på, hvad regeringen gør ved det, er det næsten umuligt at følge med. Kritikken hagler ned over den 'uduelige regering', der passivt ser til, mens arbejdspladserne siver ud af landet, uden at der bliver sat andet i stedet.
Det lykkes dog at komme på sporet af overenskomstforhandlingerne igen. Og afledt af kommentarerne til arbejdsløshed og hvad man skal beskæftige sig med i fremtiden, siger Morten Christiansen:
- Ved den sidste overenskomst fik vi en kompetence-fond. Det er et problem, at den kun er for dem i beskæftigelse. Man burde overveje, at den også kan bruges til arbejdsløse. Det samme gælder pensionsindbetalingerne. I det øjeblik jeg er fyret, bliver der stoppet for indbetalingerne til Industriens Pension. Der burde findes en løsning, så indbetalingerne fortsætter, selvom man bliver arbejdsløs.
Samtalen lakker mod enden.
Forventningerne til, hvilket resultat forhandlerne når frem til, spænder fra 'ingenting' til en 'lille smule'.
Resultatet vil blive vejet, når det kommer så vidt. Og så kan man jo altid give sin mening til kende ved afstemningen, konkluderer de fire nordjyder.

Forhandlingerne om nye overenskomster for buschauffører, fabriksarbejdere, murere og slagteriarbejdere er i fuld gang.
Arbejderen besøger i de kommende uger en række arbejdspladser, for at høre om forventningerne til forhandlingerne. Senere tager vi en runde på holdningen til det forhandlingsresultat, som sættes til afstemning.
I dag giver vi ordet til medlemmer af Dansk Metal og 3F ansat på MAN Diesel i Frederikshavn.

>

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. feb. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland