Naturvidenskabelige studerende blokerede i går Københavns Universitet. Det sker i protest imod planlagte massefyringer af undervisere
Studerende ved Københavns Universitets naturfaglige uddannelser droppede i går undervisningen og trodsede sne og kulde for at blokere deres universitet i protest mod fyringer af undervisere.
På Institut for Geologi- og Geografi deltog 150 studerende i blokaden mens Biologisk Institut blev blokeret af godt 300 studerende.
- Vi blokerer vores universitet i håb om, at vores rektor Ralf Hemmingsen vil tænke sig om en ekstra gang, inden han gennemfører de planlagte forringelser, siger Troels Petersen, talsperson for de biologistuderende til Arbejderen.
På Biologisk Institut er planen at nedlægge 36 job. Det betyder, at 40 procent af underviserne vil blive afskediget over en treårig periode.
Derudover bliver hele uddannelses- og forskningsgrene skåret væk og den praktiske laboratorieundervisning vil blive erstattet af masseforelæsninger.
De studerende foran biologis hovedindgang dansede limbo imod forringelserne og bagte pandekager over bål.
- Vi er mange, som er mødt op. Det skyldes, at flere og flere mærker besparelserne på nært hold. Den muntre stemning her i dag ændrer ikke ved, at det er en alvorlig situation, vi står i. Men den viser, at vi er sammen om at kæmpe imod forringelserne af vores uddannelse, understreger Troels Petersen.
Det er ikke kun biologi, geografi og geologi, som bliver tvunget til at fyre undervisere.
På LIFE, den tidligere Landbrughøjskole, skal der afskediges 50 undervisere ligesom Danmarks Tekniske Universitet og Århus Universitet vil komme ud i fyringsrunder.
Massefyringerne skyldes blandt andet, at tilskuddene til universiteterne er afhængige af bruttonationalproduktet (BNP). Men da finanskrisen og statens budgetunderskud har medført et fald i BNP, falder bevillingerne også.
Dernæst kommer, at der stadig er flere bindinger på, hvordan Københavns Universitet må bruge sine penge.
I en kommentar fra Vidensskabsministeren lyder det, at han ikke ønsker at blande sig i de studerendes blokade. Han mener, at det er universiteternes eget ansvar at træffe beslutninger om økonomiske prioriteringer.
Den køber Mikkel Zeuthen, formand for Danske Studerendes Fællesråd, ikke.
- Københavns Universitet har akut brug for økonomiske hjælpepakker. Der er brug for flere frie midler, som universiteterne selv råder over og et generelt løft i bevillingerne, siger han.
På Biologisk Institut startede fyringsrunderne allerede sidste år.
Rune Tjørnlev, som har gået på uddannelsen i tre år, er en af de studerende, som har mærket, hvad det har af konsekvenser.
- Min vejleder blev fyret midt under mit eksamensprojekt. Det betød, at der var områder, som jeg ikke kunne blive vejledt i, siger han til Arbejderen.
Ifølge Rune Tjørnlev går besparelserne særligt ud over de mindre forskningsområder inden for biologi, mens de forskningsområder, som der kan tjenes penge på nu og her, bliver bevaret.
Gårsdagens blokade på biologi blev besøgt at studerende fra LIFE. Derfor tror og håber Troels Petersen på, at protesterne vil fortsætte og brede sig.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278