13 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Greenpeace-aktivister løsladt efter 20 dage

Greenpeace-aktivister løsladt efter 20 dage

Fredag, 08. januar, 2010, 00:00:00

Fængslede Greenpeace-aktivister blev kun afhørt én enkelt gang på tyve dage - i 15 minutter af politiet, der ikke ville løslade dem af hensyn til efterforskningen

- Tyve dages fængsel for en uskyldig happening! Uden at være dømt for noget. Det er helt ude af proportion. Samme aften, vi blev anholdt, fortalte politiet os, at vi ville blive løsladt og sendt ud af landet dagen efter. Næste morgen fik vi at vide, at vi skulle blive i fængslet. Kravet, om at vi skulle blive i fængslet, kommer fra den danske regering, der har forsøgt at agere dommer i denne sag.
Sådan lyder ordene fra en af de fire løsladte Greenpeace-aktivister, Joris Thijssen, der lejede de limousiner, som blev brugt til den spektakulære aktion ved dronningens klima-taffel den 16. december. To aktivister kom ind til festen og foldede hver deres gule Greenpeace-banner ud med teksten: 'Politikere taler - ledere handler'.
Ved siden af Joris Thijssen sidder Nora Christiansen, Christian Schmutz og Juan Lopez de Uralde. Sidstnævnte blev - med sit sorte, krusede hår og sydlandske udseende - af journalister og åbenbart også sikkerhedsfolk forvekslet med Brasiliens præsident Lula.
- Politi og sikkerhedsfolk vinkede vores limousine frem, hele vejen til dronningens dør. Her åbnede vagter bildøren. De bød os velkommen og sagde: 'Denne vej'. Vi blev på intet tidspunkt spurgt, hvem vi var, og hvad vi skulle. Vi tog imod invitationen, men stoppede dog i indgangen og foldede vores bannere ud, smiler Juan Lopez de Uralde, der holdt det ene banner.

Afhørt i et kvarter
Efter tyve dages varetægtsfængsel blev de fire Greenpeace-aktivister løsladt onsdag aften klokken seks. I går gik de om bord på Greenpeace-skibet Rainbow Warrior for på et pressemøde at fortælle om aktionen og fængslingen.
Aktivisterne undrer sig over, at de kun er blevet afhørt én enkelt gang hver - i et kvartér i tirsdags, kort før løsladelsen.
- Det er alvorligt at fængsle folk. Vi har siddet fængslet i næsten tre uger. Sådan en vidtgående indgriben i folks liv må kræve en grundig efterforskning. Men intet tyder på, at politiet har taget efterforskningen seriøst, siger Joris Thijssen.
På fri fod er han klar til nye aktioner. Fængselsopholdet har ikke afskrækket ham:
- Absolut ikke! I ethvert demokrati skal der være plads til fredelige happenings med vigtige budskaber.

Løsladt efter 24 timer
Greenpeace lavede en lignende banner-aktion, da EU-lederne mødtes den 10. december i Bruxelles. Her blev aktivisterne løsladt indenfor 24 timer. Det burde også være sket denne gang, mener de fire aktivisters advokat, Jakob Arrevad:
- Det er helt urimeligt, at aktivisterne har siddet varetægtsfængslet så lang tid. Politiet kunne have bragt fængslingen til ophør langt tidligere. De fire blev fængslet alene med den begrundelse, at de risikerede at ville forstyrre efterforskningen. Men allerede den 22. december henvendte Greenpeace sig til politiet og meddelte, at man ville medvirke fuldt ud til opklaringen. Desuden tager Greenpeace altid ansvaret for de aktioner, de laver, siger han til Arbejderen. Han afventer stadig et anklageskrift fra politiet.
Advokaten kan ikke få politiets trang til at beskytte efterforskningen til at hænge sammen med, at de fire blev anbragt i samme fængsel og dermed kunne snakke sammen én time om dagen under gårdturen.
Politiadvokat Dorit Borgaard fra Københavns Politi, der sidder med sagen, ser ingen problemer i den lange varetægtsfængsling:
- Både politi og dommere har vurderet, at aktivisterne ville forstyrre efterforskningen. Mere er der ikke at sige til det. Hvis man vælger at deltage i den slags aktioner, må man tage den straf, det giver. Der er ikke tale om en uskyldig aktion. Aktivisterne er sigtet for tre ulovlige forhold - herunder dokumentfalsk, som kan give op til fire måneders ubetinget fængsel, siger hun til Arbejderen.
De fire sigtes også for at udgive sig for at være en offentlig myndighed og for ulovlig indtrængen.
Greenpeace har bedt Institut for Menneskerettigheder komme med en vurdering af, om fængslingerne er i strid med menneskerettighederne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland