25 Feb 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Så lyder startskuddet til OK 2010

Så lyder startskuddet til OK 2010

Onsdag, 06. januar, 2010, 00:00:00

Medlemmerne har forventninger om forbedringer trods krisen. OK-forhandlerne på begge sider af bordet forudser svære forhandlinger

I dag skydes forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked i gang, når parterne på industriens område mødes.
Fra begge sider af bordet er der forventninger om svære forhandlinger i skyggen af den økonomiske krise.
- Det kan nok ikke undgås, at den økonomiske situation påvirker forhandlingerne. Ved de forrige overenskomster misbrugte vores medlemmer ikke den gunstige situation til at stille ublu krav, derfor håber jeg heller ikke, at arbejdsgiverne denne gang vil misbruge de økonomiske konjunkturer og kræve en nulløsning, siger Thorkild E. Jensen til Arbejderen.
Han er formand for CO-Industri og den ene af to topforhandlere på lønmodtagersiden.
Han gentager, hvad han tidligere har sagt, at målsætningen er at sikre arbejdernes realløn.
Administrerende direktør i Dansk Industri (DI) og industriarbejdsgivernes absolutte topforhandler, Hans Skov Christensen, har travlt med at tale forventningerne ned.
- Vi tager udgangspunkt i den internationale konkurrencekraft, og at lønudviklingen er taget af internationalt. Det er en hård økonomisk virkelighed vi har nu og bærer med os ind i 2010, siger DI-direktøren til Frederiksborg Amtsavis.
Han mener ikke, at reallønnen er i fare, da 2009 ikke har budt på væsentlige prisstigninger og fordi 2010 byder på omfattende skattelettelser.
For Morten Rasmussen fra Kommunistisk Partis faglige udvalg er der intet overraskende i de udmeldinger. Heller ikke at arbejdsgiverne bruger de danske lønninger som argumentation for at flytte arbejdspladser til udlandet.
- Danske arbejder kan ikke konkurrere på løn, heller ikke om vi så går 10-20 procent ned, siger han til Arbejderen.
Morten Rasmussen mener, at industriens forhandlere har en forpligtelse til at sikre medlemmerne en reallønsfremgang.
- Og denne gang skal forhandlerne også tage vare på de nye medlemmer fra transportbranchen. De er blevet en del af industrioverenskomsten, fordi arbejdsgiverforeningen HTS har slået sig sammen med DI, siger han.
_ De nye medlemmer arbejder på normalløn, og de kan ikke som minimallønsområdet forhandle løn lokalt mellem overenskomsterne. Det bliver bestemt ved forhandlingsbordet, hvor meget deres løn må stige de næste tre år, understreger Morten Rasmussen.
På Vestfrost i Esbjerg venter tillidsrepræsentant Irene Madsen spændt på overenskomstforhandlingerne.
- Krisen har ganske vist medvirket til at skrue ambitionsniveauet ned, men kollegerne vil have et eller andet på bordet, ellers stemmer de nej, siger hun til Arbejderen.
På Vestfrost ser de ingen forskel på arbejdsgivernes piveri op til dette års forhandlinger og så de foregående, men mener dog, at de har noget mere at 'have det i denne gang'.
- Det er ikke ensbetydende med, at vi vil acceptere en lønnedgang. For vil de flytte arbejdspladser til udlandet, så gør de det, mener den vestjyske tillidskvinde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


06. jan. 2010 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:08

Indland