Klimagræsrødder ønsker at bruge Kimaforum09 til at samle kræfterne og presse Bella Centret til en solidarisk og bindende klimaaftale
Politikerne i Bella Centret skal lytte til græsrødderne på Klimaforum09 og bruge topmødet til at lave en bindende aftale, der skaber retfærdighed mellem rige og fattige lande.
Sådan lyder det største ønske fra de tusindvis af klimaorganisationer og -aktivister fra hele verden, der mandag aften startede det alternative klimaforum i DGI-byen i København.
- En politisk aftale er ikke nok. Den skal følges op af bindende aftaler og penge til at løse klimaproblemerne, siger Bjarke Rambøll til Arbejderen.
Han er daglig leder i Organisationen for Vedvarende Energi (OVE), som har stillet sin bod op i et af de mange udstillingslokaler på klimaforummet. Bag ham viser store plancher udvalgte landes årlige CO2-udslip per indbygger. Graferne er illustreret af et billede af et moderne, dansk samtalekøkken og af madlavning over bål i en lille, afrikansk landsby.
- Gennemsnitsdanskeren udleder 9,9 tons CO2 om året. Kenya udleder 0,3 tons per indbygger, og et land som Mali udleder så lidt, at man slet ikke kan måle det. Ansvaret for klimaproblemerne er vores, men den fattige del af verden kommer til at betale prisen. Derfor skal topmødets klimaaftale også være globalt retfærdig, understreger Bjarke Rambøll.
Håbet om en bindende og solidarisk aftale går igen hos alle, som Arbejderen talte med på Klimaforum. Men de færreste tror, at politikerne i Bella Centret vil opfylde ønsket.
- Med de foreløbige udmeldinger fra politikerne tror jeg desværre ikke, mit ønske bliver opfyldt, siger Liv Berner fra Klimabevægelsen i Danmark.
Hun har stillet sig op forum Klimaforummets store mødesal, Orange Sal, med en planche, der er bygget af tre trædøre. På dørene kan Klimaforums dansksprogede deltagere læse om tagvindmøller, solfangere og sparepærer til deres eget hjem.
- Jeg håber, at jeg kan vise almindelige danskere på forummet, hvordan de kan gøre noget konkret selv i deres eget hjem. Det vil give et godt udgangspunkt til at tale om alt det, vi ikke kan gøre selv - det politikerne skal presses til at gøre, siger Liv Berner.
Udover at informere om Klimabevægelsen i Danmark, vil hun bruge klimaforummet til at skabe netværk og styrke samarbejdet mellem organisationerne.
- Hvis vi kan blive enige for eksempel om den alternative deklaration, kan det måske inspirere topmødet til at følge vores eksempel, mener Liv Berner.
Flere af forummets deltagere håber, at kunne inspirere 'hr. og fru Danmark' til personlige forandringer for klimaets skyld.
Majken Krogh fra Ibis reklamerer for et program til den eksklusive mobiltelefon iPhone, som måler ejerens personlige CO2-forbrug og supplerer med information om, hvordan klimaforandringerne påvirker klodens fattigste.
- Jeg håber, jeg kan få folk til at bruge ti minutter i badet i stedet for et kvarter, eller på andre måder tage personligt ansvar i deres dagligdag. Det kan skabe bevidsthed om, at klimaforandringerne i udviklingslandene hænger sammen med vores forbrug her, mener hun.
Noora Ojala fra Friends of the Earth i Finland håber, at styrke sit netværk på Klimaforum09. Et fjernsyn i hendes bod viser klip fra folkeslag over hele kloden, der slås med klimaproblemerne nu.
- På forummet skal vi i organisationerne styrke vores samarbejde og samle kræfterne om at lægge maksimalt pres på topmødet. Og hvis de alligevel undgår at lave en bindende og forpligtende aftale, håber jeg forummet her kan vise folk, at det er de folkelige bevægelser og ikke topmødepolitikerne, der har de rigtige løsninger, siger Noora Ojala.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278