Familie på fire risikerer hus og hjem, når faren får stoppet for udbetalingen af sygedagpenge. Politikerne må ændre loven, mener han
Hvor mange skal gå fra hus og hjem, før politikerne vågner op?
Det spørgsmål har Ole Jensen fra Viborg stillet sig selv mange gange, siden han i november 2008 fik piskesmæld ved et trafikuheld.
- Mine sygedagpenge bliver stoppet med udgangen af december, og så skal vi leve af min kones løn. Men når skatten er betalt, er der ikke engang penge nok til at betale de faste udgifter, siger Ole Jensen til Arbejderen.
Sidste år mistede mellem 5-7.000 sygemeldte deres økonomiske grundlag, da deres sygedagpenge blev stoppet efter 52 ugers sygemelding. Er man gift, er der kun hjælp at hente, hvis ægtefællen tjener under 18.000 kroner brutto.
Som det ser ud lige nu, forventer den 48-årige viborgenser at komme til at tælle med i dette års statistik over sygemeldte, der mister indtægten.
Ingen penge til mad
Ole Jensens kone er offentligt ansat, og får efter skat udbetalt rundt regnet 15.000 kroner om måneden. Et simpelt regnestykke viser et underskud på 1500 kroner hver måned, når de faste udgifter er betalt.
- Der er mange problemer ved at være syg, og det er utroligt hårdt oveni at skulle spekulere på, hvordan man får det hele til at løbe rundt i næste måned, siger Ole Jensen.
Han har forhørt sig i banken om muligheden for at lave overtræk, så der kan købes mad og andre dagligdags fornødenheder til familien, der ud over ham selv og konen består af to drenge på syv og ni år.
- Vi har også seriøst overvejet at sætte huset til salg. Men bare her på vejen, hvor vi bor, har der været tre huse til salg i over et år. Så det er måske slet ikke sikkert, at det kan lade sig gøre at komme af med huset, lyder det fra Viborg.
Ole Jensen er usikker på, hvad der sker med hans sag. Han har senest deltaget i et kursusforløb, hvor der blev lavet en ressourceprofil på ham. Den ligger nu hos en kommunal sagsbehandler og venter på en afgørelse.
Fyret fra jobbet
Der er stor forskel på det liv, Ole Jensen og hans familie førte for godt et år siden, og til i dag. Lige nu er livet sat på stand by.
Uheldet betød, at han ikke kunne genoptage arbejdet som kvalitetstekniker på et reservelager, et job han ellers havde bestridt i otte år. Et halvt år på deltid endte med en regulær fyreseddel fra arbejdsgiveren med begrundelsen, at der ikke var udsigt til bedring.
Oveni har det været en bitter erfaring at skulle kæmpe mod systemerne.
- Der var ikke megen hjælp at hente hos jobkonsulenten, der bekymrede sig mere om virksomheden, fordi jeg kun kunne holde til at arbejde i tre til fire timer om dagen, end om at der skulle findes en løsning for mig. Jobcenteret gjorde ikke noget væsentligt for at prøve at få virksomheden til at fastholde mig i arbejdsfunktionen eller for at få arbejdsgiveren til at finde en anden placering.
- Jeg har flere gange selv måttet kontakte jobcenteret for at høre, hvad der skete med min sag. Jeg vidste jo, at det var et spørgsmål om tid, inden jeg ville stå i den her situation.
Endelig har Ole Jensen henvendt sig til 94 politikere fra alle partier. Han opfordrer dem, med hans egen historie som eksempel, til at ændre loven og sikre, at ingen mister deres forsørgelsesgrundlag på grund af sygdom eller uheld.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278