Psykisk syge skal have sværere ved at få tilkendt førtidspension, mener Arbejdsmarkedskommissionen. Forslaget møder hård kritik fra socialrådgiverne
Det skal være sværere at få tilkendt førtidspension, dagpengeperioden skal være kortere, og de studerende, der tager deres uddannelse hurtigt, skal have højere SU end andre.
Sådan lyder nogle af de forslag, regeringens arbejdsmarkedskommission fremlagde mandag.
Kommissionen mener, at flere personer med nedsat arbejdsevne skal i arbejde. Derfor anbefaler den, at de arbejdsløse, der søger om førtidspension, skal gennem et nyt udviklingsforløb, der skal forhindre så mange førtidspensioner som muligt.
'I dag får mange tilkendt førtidspension, selvom der er mulighed for bedring eller helbredelse på længere sigt', skriver kommissionen i sine anbefalinger.
Den fokuserer særligt på førtidspensionister som lider af en psykisk sygdom, der kan helbredes.
Men det er en myte, at førtidspensionen i dag bliver tilkendt til folk, der kan komme i arbejde igen, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.
- Det er i forvejen utrolig svært at få tilkendt førtidspension. Selvom man har en psykisk lidelse, som i visse tilfælde kan helbredes, er det en samlet vurdering af folks arbejdsevne, der spiller ind, når pensionen tilkendes. Allerede i dag får kun de danskere, der er aller, aller længst fra arbejdsmarkedet pensionen, siger hun til Arbejderen.
Bettina Post kalder Kommissionens forslag for et udtryk for 'håbløs timing'.
- Kommissionen begyndte sit arbejde for to år siden, da der manglede hænder på arbejdsmarkedet. I dag, hvor arbejdsløsheden er steget eksplosivt, virker det helt barokt at fokusere på, hvordan vi skal undgå at psykisk syge mennesker får tilkendt førtidspension. Arbejdsmarkedet vil jo ikke have dem, der er længst fra at kunne komme i arbejde, når der er så mange arbejdsmarkedsparate ledige, påpeger socialrådgiverformanden.
Arbejdsmarkedskommissionen foreslår også en omlægning af fleksjobordningen, så den målrettes personer med meget begrænset arbejdsevne og lav løn. Samtidig anbefaler den at studerende, der bliver hurtigere færdig med deres uddannelse, belønnes med højere SU.
De nye forslag er Arbejdsmarkedskommissionens oplæg til de trepartsforhandlinger, der starter i morgen. Kommissionen har tidligere lagt op til arbejdsmarkedsreformer, der gør op med efterlønnen og resulterer i en kortere dagpengeperiode. Kommissionens endelige forslag bliver fremlagt den 20. august.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278