Mange fritidsjobbere får ikke besked om, hvordan de skal undgå arbejdsskader, viser årets jobpatrulje
40 procent af de unge, som har fritidsjob, bliver ikke sat ind i hvordan de skal undgå arbejdsskader. Det viser er midtvejsstatus fra årets jobpatrulje.
Den manglende introduktion øger risikoen for, at de unge kommer galt af sted. Og den risiko er i forvejen dobbelt så stor for de unge, som for andre grupper, understreger Jobpatruljens centrale koordinator Matias Bredde.
Hver tiende af de unge fritidsjobbere kommer til skade på jobbet. Men 90 procent af skaderne anmeldes aldrig til Arbejdstilsynet, som reglerne kræver det, afslører Jobpatruljens statistik.
- Vi ser stadig alt for mange sager, hvor helt unge bliver sat på alt for lange vagter, hvor de skal løfte for tunge genstande eller arbejde med farlige kemikalier som for eksempel opløsningsmidler, siger Matias Bredde.
Jobpatruljen kan også konstatere, at hver tiende af alle fritidsjobbere arbejder på arbejdspladser, hvor der udskænkes alkohol, som for eksempel campingpladser og caféer. 70 procent af dem arbejder i lokaler, hvor der udskænkes alkohol.
- Det er et klart brud på loven, og det gør vi selvfølgelig arbejdsgiverne opmærksomme på. Reglerne er til for at beskytte de unge, og det er foruroligende, at så mange arbejdsgivere enten ikke kender reglerne eller er direkte ligeglade, siger Matias Bredde.
Jobpatruljen kører ugen ud. Målet er at gennemføre interviews med i alt 3000 unge fritidsjobbere rundt omkring i landet. Sidste år snakkede Jobpatruljen med godt 1800 unge.
Hvis forholdene på arbejdspladserne ikke er i orden, bringes sagerne videre til den lokale fagforening, Arbejdstilsynet eller i værste fald politiet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278