23 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

EU styrer danske paragraffer

EU styrer danske paragraffer

Fredag, 01. maj, 2009, 00:00:00

EU står bag op til 80 procent af dansk lovgivning, vurderer eksperter. Regeringen mener, det er 18 procent. Folkebevægelsen kræver uvildig undersøgelse

Hver gang sociologistuderende Michael Hunnicke afslutter et semester på universitetet, skal han op til en prøve, som placerer ham på EU`s fælles europæiske pointsystem.
- Meget af min læsning bliver koncentreret om at opfylde kravene fra alle de nye test og prøver, vi har fået som følge af den såkaldte Bologna-proces i EU. Tidligere havde universiteterne meget mere udbredt selvstyre, fortæller Michael Hunnicke til Arbejderen.
Han har netop været i Belgien for at demonstrere sammen med 7000 studerende fra hele EU, mens ministerrådet mødtes for at underskrive en aftale, der blandt andet sikrer EU større indflydelse på de studerendes pensum.
Universiteterne er ikke det eneste område, hvor dagligdagen herhjemme fastlægges fra Bruxelles: Mellem 60 og 80 procent af de danske love stammer fra EU. Det vurderer flere EU-eksperter overfor Arbejderen.
- Mit skøn er, at mellem 60 og 75 procent af al dansk lovgivning stammer fra EU. Tallet er stigende, fordi EU hele tiden udvikler sine politikområder, siger Søren Dosenrode, lektor ved Institut for Internationale Studier og Samfundsforhold på Aalborg Universitet, til Arbejderen.
Han bakkes op af Marlene Wind, lektor ved Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet. Hun vurderer, at mellem 70 og 80 procent af den danske lovgivning kommer fra EU.
I 2005 skønnede Justitsministeriet, at kun 18 procent af dansk lovgivning stammer fra EU. Det tal har Marlene Wind svært ved at genkende.
- Ofte fremlægges lovgivningen som dansk, mens den i virkeligheden kommer fra EU. Der henvises bare ikke til EU-direktiverne. Herudover har EU-forordninger direkte virkning på dansk lovgivning, uden at skulle godkendes i Folketinget først. Også EF-domstolens kendelser har omgående virkning i Danmark, forklarer Marlene Wind.
Folkebevægelsen mod EU kræver en uvildig undersøgelse af, hvor meget EU bestemmer over dansk lovgivning.
- Det er et demokratisk problem, at vi har afgivet en masse magt til EU uden at vide det. Grænserne er for længst overskredet. Vi har ved flere lejligheder oplevet, at EU og EF-domstolen kræver danske love og regler rettet ind, efter hvad de ønsker i Bruxelles, siger Folkebevægelsens medlem af EU-parlamentet, Søren Søndergaard, til Arbejderen.
Hans krav om en undersøgelse støttes af eksperterne.
Marlene Wind tror, at en uvildig undersøgelse vil få samme resultat som en tysk undersøgelse, der netop har afsløret, at 84 procent af nabolandets lovgivning er EU-bestemt.
- Selvom undersøgelsen er tysk, så er den fuldstændig dækkende for, hvordan det ser ud i Danmark. EU er jo et fællesskab, hvor de overnationale bestemmelser gælder for alle medlemslande, også Danmark, fastslår hun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


01. maj. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland