EU kræver gensplejsede afgrøder til Danmark - selvom flere organisationer advarer om, at konsekvenserne for mennesker ikke er undersøgt
Det multinationale genfirma Pioneer Hi-Bred International Inc kræver sin gensplejsede majs 59122xNK603 godkendt til markedsføring i Danmark.
Men den idé får panderynkerne frem hos flere folkelige organisationer, som har reageret på en høring om ansøgningen.
Økologisk Landsforening advarer mod at tillade majsen i Danmark, fordi '.. foreningen ikke mener, at de biologiske eller sundhedsmæssige konsekvenser af gensplejsede afgrøder (til fødevarer) er velundersøgt', som det hedder i høringssvaret.
Hvis majsen bliver godkendt, kan den markedsføres helt frem til år 2019, før genfirmaet igen skal søge om at få lov til at markedsføre majsen.
Biodynamisk Forbrugersammenslutning mener, at der er brug for at vise den 'allerstørste skepsis overfor gmo-varer. Dyreforsøg har igen og igen vist, at gmo-foder har negative virkninger på dyrenes organer'.
Økologisk Landsforening opfordrer til at følge forsigtighedsprincippet og holde majsen væk fra Danmark '!der er tilstrækkeligt mange eksempler på, at gmo-afgrøder har vist at give forsøgsdyr skader på arveanlæg, organer og unger.'
Endnu et gensplejset produkt - risen der kaldes LLRICE62 - er på vej til de danske supermarkeder. Bag risen står genfirmaet Bayer CropScience AG.
Ifølge fagforeningen 3F er produktets konsekvenser for mennesker slet ikke undersøgt. 3F opfordrer til, at risen ikke bliver godkent til markedsføring, før genfirmaet har dokumenteret, at mennesker eller dyr, der spiser den gensplejsede ris, ikke bliver syge eller får skader på organer eller evnen til at forplante sig.
Udover de to nævnte produkter er der endnu flere gensplejsede organismer på vej til Danmark: Monsanto Crop Science Denmark A/S har bedt Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg give grønt lys til, at genfirmaet kan plante sin gmo-forsøgsmajs 'Maize NK603' på tre marker i Vestsjælland, Himmerland og Sydvestjylland.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278