25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Forsøg med syge fortsætter

Forsøg med syge fortsætter

Onsdag, 15. april, 2009, 00:00:00

Dansk Folkeparti vil alligevel ikke stoppe forsøg med syge mennesker

af Hans Brinkmann
Der tegnede sig et flertal for at stoppe beskæftigelsesministerens forsøg med syge mennesker, men da det kom til stykket ville Dansk Folkeparti alligevel ikke være med, det blev klart på et samråd i Folketinget i forrige uge.
Efter at flere juridiske eksperter til DR`s Orientering havde stillet spørgsmålstegn ved forsøget, tegnede der sig et flertal for at stoppe det. Arbejdsmarkedsordførerne fra Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti var alle klar til at kræve det stoppet.
Forsøget omfatter 17 kommuner, hvor syge risikerer at miste deres sygedagpenge, hvis de ikke deltager i mindst ti timers aktivering om ugen.
Forsøgspersonerne udvælges tilfældigt, alt efter om de er født i lige eller ulige år. Den ene gruppe skal deltage, mens den anden går fri. Beskæftigelsesministeren vil på den måde i praksis afprøve, om aktivering sender folk hurtigere tilbage på arbejde.
I samrådet oplyste ministeren, at forsøget foreløbig har kostet fem deres sygedagpenge. Havde de været født i et andet år, ville de ikke være sket.
Men trods de klare meldinger inden samrådet, så sprang Dansk Folkepartis ordfører Bent Bøgsted fra, han vil alligevel ikke kræve forsøget stoppet. Dermed har ministeren ikke et flertal imod sig, og forsøget kan fortsætte.
- Dansk Folkeparti er lige så utilregnelige, som de plejer at være. De går mere efter magten end efter den sociale anstændighed. Det er forfærdeligt for de mennesker, forsøget går ud over, siger formanden for LO Midtsjælland, Henrik Kjær, som tidligere har udtrykt betænkelighed ved forsøget.
I det lokale beskæftigelsesråd har LO-gruppen taget forbehold overfor at sætte forsøget i gang.
Ringsted kommune er en af forsøgskommunerne. Her er der udset 100 til at deltage i forsøget, som bliver forvaltet at en såkaldt anden aktør, Quick Care. Firmaet er et team af fysioterapeuter, hvis 'kerneydelse er afklaring og opkvalificering af sygemeldte'. Afklaringen sker fortrinsvis via fysisk træning.
Alle deltagere i forsøget har fået besked på at møde op i et lokalt fitnesscenter. Hvis de udebliver, mister de sygedagpengene.
- Vi følger sagerne lokalt meget konkret, og vil tage det op så snart der viser sig urimeligheder, siger Henrik Kjær.

Stadig ulovligt
I DR Orientering har flere juridiske eksperter stillet spørgsmålstegn ved lovgrundlaget for forsøget, det har fået ministerens embedsmænd til gentagne gange at ændre den bekendtgørelse, som danner grundlag for forsøget.
Alligevel fastholdt beskæftigelsesministeren i samrådet, at forsøget er lovligt og at der blot er tale om formelle fejl, derfor fortsætter eksperimentet med de syge i 17 kommuner.
Juraprofessor Kirsten Ketcher fastholder dog, at trods de nye begrundelser, så er forsøget ulovligt.
Hos LO Midtsjælland er man enig med juristen:
- Vi mener, at forsøget er ulovligt. Arbejdsmarkedsstyrelsen har undersøgt sig selv. Derfor har vi søgt aktindsigt i den korrespondance, som styrelsen har haft med Kammeradvokaten om juraen. Vi vil gerne vide, hvad det er for argumenter, Kammeradvokaten har for lovligheden, men det har vi fået afslag på, siger Henrik Kjær.
Arbejdsmarkedsstyrelsen begrunder det med, at der kan komme en retssag, og så kan man afslå aktindsigt.
- Men det er en dårlig undskyldning. Man kan ikke henvise til en hypotetisk retssag. Arbejdsmarkedsstyrelsen putter med tingene og vil ikke kigges over skulderen. Den måde, man administrerer på, holder ikke for et anstændighedstjek, siger Henrik Kjær.
- Ministeren henviser til, at forsøget et en del af trepartsaftalen med arbejdsmarkedets parter.
- Der er intet i trepartsaftalen, der giver plads til ulovlige forsøg. Det er ulovligt, blandt andet fordi der ikke er lighed for loven, det kan man ikke have. Og det er ikke det, der lægges op til i trepartsaftalen, siger Henrik Kjær.

Syge som arbejdskraftreserve
Forsøgene er forløber for en ny sygedagpengelov, som Folketinget er i gang med at behandle. Loven betyder et afgørende skifte i synet på sygemeldte, mener Henrik Kjær:
- Vi går fra, at det har handlet om at støtte og hjælpe syge i en svær situation til, at det i stedet handler om hurtigst muligt at stille arbejdskraft til rådighed. Hvor det før handlede om omsorg for de syge, så betragter regeringen de syge som en del af arbejdskraftreserven, som hurtigst muligt skal stilles til rådighed for arbejdsgiverne, siger han.

Artiklen er hentet fra www.eufagligt.dk


Debat i Folketinget
Folketinget diskuterer i dag klokken 13 forsøget 'Aktive - hurtigere tilbage' med aktivering af sygedagpengemodtagere.
Det er Line Barfod fra Enhedslisten, Carsten Hansen fra Socialdemokraterne og SF`eren Ole Sohn, der har rettet en hasteforespørgsel til den nye beskæftigelsesminister Inger Støjberg. Ministeren skal svare på, om hun vil stoppe forsøget efter kritikken af det.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland