25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Gør rent og bliv syg

Gør rent og bliv syg

Onsdag, 08. april, 2009, 00:00:00

Rengøringsfolk bliver førtidspensioneret mere end dobbelt så hyppigt som gennemsnittet. Og ansatte indenfor ældrepleje og børnepasning går mest til lægen

Der er stor forskel på, hvor meget arbejdet slider og påvirker helbredet. Men der er ingen tvivl om, at rengøring stadig er et af de mest slidsomme job på det danske arbejdsmarked.
Faktisk så slidsomt, at ansatte i rengøringsbranchen bliver førtidspensioneret mere end dobbelt så hyppigt som gennemsnittet gør.
Dermed topper rengøring på listen over erhverv med størst risiko for førtidspensionering, tæt fulgt af fiskere, kokke, tjenere og bagere samt ansatte inden for ældreplejen og taxachauffører.
Det er Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-rådet, som har set på de nyeste tal på sundhedsområdet.
Rådet har også gjort op, hvilke erhverv der har størst risiko for tidlig død. Her topper fiskeriet igen dog tæt fulgt af skraldemænd, tobaksarbejdere og taxa-chauffører. Og på top 15 listen over risiko for tidlig død optræder igen rengøring og ansatte i restaurationsbranchen.
Andre forhold, som siger noget om hvordan det står til med sundheden, er hvor tit man 'trækker på sygesikringsydelser' eller sagt med andre ord, hvor tit man går til læge, tandlæge, fysioterapeut eller lignende. Her topper den offentlige sektor med ansatte indenfor ældreplejen og børnepasning, som har et merforbrug på over 30 procent.
Samtidig har ansatte i ældreplejen den største risiko for at tage psykofarmaka eller antidepressiv medicin. Og sammen med andre centrale dele af den offentlige sektor hører ældreplejen til de brancher, der har et forbrug af receptpligtig medicin, der ligger markant over det gennemsnitlige niveau.
AE-rådet er forbløffet over, at jobbene i det offentlige er så højt oppe på listen over arbejde, der gør de ansatte syge.
- Det er velfærdssamfundets kerneydelser, som det er så belastende at arbejde med. Det offentlige burde ellers have en interesse i at forebygge lægebesøg, sygdom og nedslidning. For regningen for behandling og pension ender jo bare i en anden offentlig kasse, siger direktør Lars Andersen fra AE-rådet.
For fagforbundet FOA er tallene dog ikke overraskende. Arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredal peger på, at nu må arbejdsgiverne sætte handling bag ordene.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland