25 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Videreuddannelse koster kassen

Videreuddannelse koster kassen

Lørdag, 04. april, 2009, 00:00:00

Brugerbetalingen finder hele tiden vej ind i det danske uddannelsessystem. Nu er det studerede, som gerne vil videreuddanne sig, der står for skud

Studerende, der ønsker at videreuddanne sig, kan få lov til at betale selv. Det bliver konsekvensen af regeringens mangel på vilje til at lovgive imod brugerbetaling.
Sagen drejer sig om de studerende, der har gennemført en såkaldt professionsbachelor på mellemlangt niveau og uddannet sig til for eksempel pædagog, lærer eller socialrådgiver og som nu ønsker at fortsætte deres uddannelse på et universitet.
Denne vilje til mere uddannelse er bestemt ikke gratis. Den enkelte studerende skal nemlig selv betale op til 30.000 kroner for at fortsætte sit studieforløb. Samtidig skal der læses uden SU i de minimum to år, overbygningen på universitetets kandidatuddannelse vil tage.
Videnskabsminister Helge Sander har ellers erklæret at større social mobilitet i uddannelsessektoren er hans personlige mål for 2009. Et mål der blandt andet handler om, at få studerende fra ikke akademiske hjem til at tage en lang uddannelse eksempelvis på et universitet.
Ifølge de studerendes organisation Danske Studerendes Fællesråd (DSF) er ministeren selv med til at blokere for det mål, når han kræver, at folk selv skal betale for den længere uddannelse.
De kalder det i øvrigt et stort tab for samfundet, at man ikke ønsker at gøre noget ved de barrierer, som forhindrer motiverede mennesker til at videreuddanne sig. DSF mener, at der er tale om diskrimination af de mellemlange uddannelser.
Meget få studerende, især fra hjem hvor mor og far har lav eller ingen uddannelse og hvor pengene derfor er knappe, vil få mulighed for at forsætte i uddannelsessystemet, hvis de selv skal betale.
Kendetegnet for de studerende, som starter på en mellemlang uddannelse er, at de ofte kommer fra en ikke-boglig baggrund. På den måde er brugerbetalingen med til at fastholde dem et bestemt sted i uddannelsessystemet og dermed styrke den sociale arv.
Hverken undervisningsminister Bertel Haarder og videnskabsminister Helge Sander har valgt at forholde sig til problematikken. Det fremgik klart på et samråd med de to ministre i sidste uge, oplyser Niels Wiese næstformand for DSF. Han oplever en manglende vilje til at skride til handling og lukke for brugerbetalingen på de videregående uddannelser.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. apr. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland