Tre udlændinge i Sandholm kræver deres liv og familie tilbage: PET og Integrationsministeriet må fremlægge beviser, så vi kan forsvare os, lyder kravet
Integrationsministeriet skal i retten. Tre udlændinge, som PET mistænker for terror, har lagt sag an mod Birthe Rønns ministerium: De vil renses og have annulleret deres administrative udvisning.
- Det kræver meget gode argumenter at fratage en person opholdstilladelsen, når han ikke er kriminel. Og det er der ikke her, for myndighederne har ikke fremlagt noget som helst materiale, siger Tyge Trier til Politiken. Han er beskikket advokat i den sag, der er længst fremme. Sagen er anlagt af tuneseren Slim Chafra, som PET mistænker for at ville dræbe tegneren Kurt Westergaard. Nu kræver han sit liv tilbage, så han igen kan være sammen med kone og børn i Århus.
Integrationsministeriet skal i retten fortælle de tre, hvad de er mistænkt for - så de tre har mulighed for at forsvare sig. Ellers må ministeriet annullere udvisningen og give dem deres liv igen, lyder kravet fra advokaterne.
I november sidste år slog Højesteret fast, at den syv måneder lange varetægtsfængsling af Slim Chafra var ulovlig. Politiets Efterretningstjeneste (PET) hemmeligholdt nemlig grundlaget for sin påstand om, at Slim Chafra er til fare for landets sikkerhed.
Københavns Byret har besluttet, at retssagen er principiel og derfor skal starte i Østre Landsret. Det er endnu ikke afgjort, hvordan de to sidste sager skal føres. Heller ikke i disse sager har PET ville fortæller, hvorfor man mener, at de udviste er til fare for landets sikkerhed.
Det er i strid med menneskerettighedskonventionen, advarer advokat Gunnar Homann, der fører en af de resterende to sager. Han mener, at hvis ikke PET vil fremlægge sine beviser mod hans klient, så må udvisningen ophæves.
De tre er alle blevet udvist uden at have været for en dommer. De har siddet fængslet i længere tid. Lige nu sidder de på tålt ophold i Sandholmlejren uden rettigheder. De kan ikke udvises til deres hjemlande, fordi de risikerer tortur.
Det er en bestemmelse i grundloven, der giver dem ret til at få prøvet en myndighedsafgørelse ved en domstol. Integrationsministeren risikerer at blive indkaldt som vidne i sagen. Ministeren afviser, at udtale sig om sagen til Arbejderen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278