Justitsministeren skal nu svare Folketinget på, hvorfor der er stor forskel på, hvordan Danmark, Norge og Sverige ser på EU`s terrorliste
Hvad er baggrunden for, at de nordiske lande forholder sig vidt forskelligt EU`s terrorliste?
Det spørgsmål skal justitsminister, Brian Mikkelsen, svare på overfor Folketingets Retsudvalg.
- Det er meget interessant, hvorfor der er så stor forskel på de enkelte lande syn på EU`s terrorliste. De lande, vi sammenligner os med, er åbenbart meget mere bekymrede for EU`s terrorliste, end den danske regering er. Derfor skal vi selvfølgelig høre Sverige og Norges argumenter for, at de ikke følger EU`s terrorliste, siger SF`s retsordfører, Karina Lorentzen til Arbejderen.
Som beskrevet i Arbejderen den 7. marts kan borgerne i Norge og Sverige trygt samle penge ind og sende dem af sted til befrielsesbevægelserne FARC i Colombia og PFLP i Palæstina - selvom begge bevægelser står opført på EU`s terrorliste. Modsat er folkene bag tøjfirmaet Fighters+Lovers dømt i den danske landsret for støtte til de to bevægelser. Den 25. marts afsiger Højesteret dom i sagen.
Arbejderen har forsøgt at få justitsminister Brian Mikkelsen til at forholde sig til, at Norge har skrottet EU`s terrorliste, og at Sverige har valgt reelt ikke at håndhæve, at PFLP og FARC står opført på listen.
'Jeg finder det principielt rigtigst, at jeg som justitsminister afholder mig fra at gå nærmere ind i konkrete straffesager, som verserer ved domstolene. Det samme gør sig gældende i forhold til andre nordiske landes håndtering af lignende sager', skriver justitsministeren i en mail til Arbejderen.
I Sverige afviser anklagemyndigheden at gribe ind over for Ung Vänster, der har sendt 4000 svenske kroner af sted til PFLP. Støtten går nemlig ikke våben men til fredelig, humanitær hjælp, fastslår den svenske anklager.
Norge følger FN`s terrorliste, som kun omfatter Taleban og al-Qaeda: I 2006 valgte Norge at skrotte EU`s terrorliste. Det skete med følgende begrundelse fra den norske udenrigsminister, Gahr Større:
- Vi har besluttet kun at basere os på én terrorliste, og det er FN`s terrorliste. Beslutningen er taget ud fra en helhedsvurdering. Vi mener, at den rolle, som Norge kan spille i forskellige fredsprocesser, gør, at vi forholder os til FN`s liste, og så kan vi ikke være knyttet til andre lister.
- Det er dybt problematisk, at lande, som ligner os meget, og som vi normalt sammenligner os med, ser helt anderledes på terrorbekæmpelse og EU`s terrorlister. Det vækker stof til eftertanke, at Danmark holder fast i en terrorliste, som både Sverige og Norge enten ikke håndhæver i praksis eller helt har droppet, siger SF`s Karina Lorentzen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278