28 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Kritik af lønpres-paragraf

Kritik af lønpres-paragraf

Tirsdag, 17. marts, 2009, 00:00:00

Fagforening kræver den OK-paragraf fjernet, som gør det muligt for arbejdsgivere i industrien at presse ansatte ned i tid og dermed i løn under trussel om fyringer

For nylig gik 650 ansatte i værktøjsfabrikken Unimercos afdelinger 'frivilligt' med til at holde en dag fri om måneden for egne penge, og dermed acceptere en lønnedgang på fem procent.
Jydsk Aluminium i Herning har fulgt samme model. Industrioverenskomsten har nemlig fået en ny paragraf, som gør sådanne aftaler uden om fagforeningerne mulige.
Men nu skal det være slut, mener Dansk Metal Horsens.
- Vi har netop vedtaget vores krav til overenskomstfornyelsen til næste år. Og et af kravene er, at vi får fjernet den paragraf, så det igen er overenskomstparterne, det vil sige forbund og afdelinger, der aftaler de vigtigste elementer i overenskomsten, forklarer Bjarne Sørensen, formand for Metal Horsens.
Det er muligheden for at fravige overenskomstens bestemmelser om arbejdstid, der gør det muligt at lave lokale 'aftaler' om lønnedgang. I begge de to tilfælde har de ansatte fået valget mellem fyringer eller at accepteret at holde en dag fri om måneden for egne penge.
En meningsmåling foretaget af Zapera for Ugebrevet A4 viser, at et flertal på 54 procent er parat til at acceptere en lønnedgang på mindst frem procent for at redde deres job.
- Men det er mafia-metoder, der er i spil her. Hvis et af mine medlemmer bliver fyret, går han eller hun ned på halv indtægt, fordi dagpengene gennem mange år - og efter min mening helt bevidst - er blevet fuldstændig udhulet. Så en selvbetalt fridag er 'et tilbud, du ikke kan afslå', siger Bjarne Sørensen.
Derfor må det, udover at få paragraffen ud af næste OK-aftale, også være et krav til folketingspolitikerne, at dagpengene får et gevaldigt løft, mener Metal Horsens` formand.
- Der er jo ikke meget 'flexicurity' tilbage, hvis truslen om at blive fyret er nok til, at du accepterer en større lønnedgang, fordi du ellers tvinges fra hus og hjem, konstaterer Bjarne Sørensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2009 - 00:00   03. sep. 2012 - 13:31

Indland