Kommunerne taber milliarder på at udlicitere velfærdsopgaver til private. Ny FOA-rapport rokker ved KL`s aftale med regeringen, mener forbundsformand.

Hver gang en kommune udliciterer et procentpoint mere af sine velfærdsopgaver, koster det hver borger i kommunen 136 kroner. Det afslører fagforbundet FOA i en ny, opsigtsvækkende rapport.
Undersøgelsen, som er baseret på tal fra Velfærdsministeriet og Kommunernes Landsforening, bryder med gængse politiske opfattelser af, at det er billigere for kommunerne at lade private virksomheder udføre velfærdsopgaver som kantinedrift og rengøring på plejehjem eller skoler. Tværtimod ser det ud til, at det er dyrere.
- Vi har set på kommunernes regnskaber, og det viser, at kommunernes driftsudgifter stiger i takt med graden af udlicitering. På ældreplejen kan vi for eksempel se, at de kommuner, der har den allerhøjeste udgift, er de kommuner, der samtidig har flest private aktører på banen, siger FOA`s formand, Dennis Kristensen, til Arbejderen.
Det er blandt andet manglende stordriftsfordele og den ekstra administration forbundet med at prisfastsætte opgaverne og sende dem i udbud, der giver de høje omkostninger, vurderer han.
Omregnet betyder tallene fra FOA, at hvis kommunerne for eksempel overtog fem procent af de udliciterede opgaver på socialområdet, ville der på landsplan kunne spares mellem tre og fire milliarder kroner om året.
Men sådan kan man ikke regne, mener Kommunernes Landsforening (KL). At kommuner med mange udliciterede opgaver, er dyrere end andre, siger ikke noget om hvorvidt konkurrenceudsættelse virker eller ej, erklærer KL.
- Det er generelt vores erfaring, at konkurrenceudsættelse fører til gode resultater. Ikke kun økonomisk, men også når det gælder kvalitet, fastholder KL`s formand, Erik Fabrin.
Kommunerne har de seneste år sat tempoet på udlicitering af velfærden hastigt i vejret for at nå målet i aftalen med regeringen om at mindst 26,5 procent af de kommunale opgaver skal være i udbud til næste år.
Men Dennis Kristensen mener, at FOA`s nye undersøgelse rokker ved selve grundlaget for den aftale.
- Mantraet fra den borgerlige regering har de seneste år heddet udliciter, og så bliver servicen billigere. Men ingen, udover den stærkt liberalistiske tænketank CEPOS og diverse arbejdsgiverorganisationer, har undersøgt, om argumentet holder. Jeg synes, det er på tide, at man fra politisk hold igangsætter en grundig undersøgelse af konsekvenserne af udlicitering, siger FOA-formanden.
Socialdemokraterne vil nu stille forslag i Folketinget om at få undersøgt effekterne af udlicitering.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278