Danish Crown massefyrer mens ejerne sender svin til tyske slagterier, der bruger østeuropæiske kolonnearbejdere
af Hans Brinkmann
I tirsdags fik 772 medlemmer af Fødevareforbundet NNF fyresedlen fra deres arbejdsgiver Danish Crown. Med de seneste fyringer har koncernen skilt sig af med 2.500 ansatte på bare ni måneder.
- Det er et skræmmende højt tal. Og det værste er, at det kunne være undgået, lyder den umiddelbare kommentar fra næstformand i Fødevareforbundet NNF Jens Peter Bostrup.
Samtidig fortsætter strømmen af danske svin til tyske slagterier. Enten som smågrise, så de bliver opfedet og senere slagtet i Tyskland, eller som færdige slagtesvin.
Afsenderne er nogle af de selv samme svineproducenter, som ejer Danish Crown. Dermed undergraver ejerne direkte deres egen virksomhed, mener Fødevareforbundet.
I 2008 sendte danske landmænd over seks millioner svin til udlandet, og det tal ventes at stige eksplosivt. De seneste prognoser fra Dansk Svineproduktion viser, at tallet ventes at stige til det dobbelt frem mod 2015.
Hykleriske andelshavere
- Det er udtryk for hykleri af værste skuffe, når Danish Crown på deres hjemmeside skriver, at det 'er i kraft af kvalificerede, motiverede og ansvarlige medarbejderne, at koncernen skal sikre og fastholde sin konkurrencedygtighed og dynamiske udvikling'. Virkeligheden er, at ejerne medvirker til social dumping ved at sende deres svin til slagtning på tyske slagterier. Her bliver svinene slagtet af underbetalte østeuropæiske kolonnearbejdere, der bliver fragtet ind i busser og arbejder i døgndrift til helt ned til 40 kroner i timen. Samtidig trækker ejerne sikkerheden i råvaregrundlaget væk under fødderne på deres egen virksomhed og svækker på den måde Danish Crowns konkurrenceevne, siger Jens Peter Bostrup.
- Hvis ikke de danske landmænd begynder at udvise social ansvarlighed i forhold til deres danske medarbejdere, og i forhold til udnyttelse af billig arbejdskraft i udlandet, så graver de deres egen grav. I dag har de taget endnu et spadestik, mener han.
Social dumping
NNF`s fagblad besøgte sidste år et af slagterierne 350 kilometer syd for grænsen i det tidligere østtyskland. Her driver det hollandske ejede andelsselskab Vion et af sine mange slagterier i Tyskland. Selskabet er i top 10 på det tyske marked og en af Danish Crowns hovedkonkurrenter.
Ifølge fagbladet sendes der hver uge 1.500 til 2.000 danske grise til slagteriet. De ansatte arbejder for en løn på omkring 45 kroner i timen efter skat og sociale bidrag. Arbejdstiden er mellem 11 og 13 timer om dagen.
Udover den lokale arbejdskraft bruger slagteriet såkaldt kolonnearbejdere fra Polen og Rumænien til det hårdeste arbejde i udbeningen.
Det er uvist, hvad de reelt tjener, men bladets kilde mener at vide, at en kolonnearbejder med hårdt arbejde kan opnå 1.200 euro, små 9.000 kr., om måneden. Andre siger, at kolonnearbejderne ikke engang får det halve af, hvad deres tyske kolleger får.
Danish Crown driver i øjeblikket fire slagterier i Tyskland.
For et par år siden var koncernen i skudlinjen i Tyskland, fordi en af slagteriets samarbejdspartnere - en såkaldt kolonnefører - havde leveret illegal polsk arbejdskraft til Danish Crowns slagteri i Oldenburg. Først efter at kolonneføreren var blevet idømt et års betinger fængsel og en bøde på tre millioner kroner blandt andet for at levere ulovlig arbejdskraft til Danish Crown, opsagde slagterikoncernen samarbejdet med ham.
Artiklen har været bragt på www.fagligtansvar.dk
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278