04 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Polakker snydt af vikarbureauer

Polakker snydt af vikarbureauer

Tirsdag, 14. oktober, 2008, 00:00:00

Ti polske gartneri-arbejdere er blevet snydt af vikarbureauer for omkring én million kroner. Danmark er et cowboyland, lyder det fra 3F Rymarken i Århus

En snes polakker får ikke løn for det arbejde, de har lagt på gartnerier i Århus-området. De ser ud til at måtte lide et samlet tab på næsten én million kroner.
- Polakkerne må få det indtryk, at Danmark er et cowboyland, siger Thomas Møller fra 3F Rymarken i Århus til DR Østjylland.
Han kalder personerne bag de vikarbureauer, der har tjent penge på polakkerne, for grådige og mener, at de snyder.
Bandt andet har polakkerne betalt store summer for husleje og administrationsgebyrer til virkarbureauerne. Der er også eksempler på, at de har betalt tusinder af kroner for transport, selv om de boede på arbejdsstedet.
Manden bag et af vikarbureauerne, Jesper Skouv, erklærede den 18. september det omstridte vikarbureau JSC Recruitment konkurs og efterlod 180 polske vikarer i økonomisk usikkerhed. Vikarbureauet bliver nu kørt videre af Jesper Skouvs kone med samme navn, telefonnummer og listen på vikarer.
Også det andet vikarbureau, der har været involveret i sagen med de ti polske gartner-vikarer, er gået konkurs og startet op igen.
- Det er snyd, og det er krænkende for retsbevidstheden i Danmark, lyder kommentaren fra Thomas Møller.
Vikarbranchen er i voldsom vækst ikke bare i Danmark, men i hele verden. I Danmark arbejder hen ved 50.000 personer i dag i vikarbranchen. Som løstansatte oplever en stor gruppe af dem at blive spist af med lavere løn, pension og efteruddannelse end deres fastansatte kolleger. Og de løber en større risiko end andre for at ende i fattigdom. Konkret er 12 procent af de løst ansatte i Europa fattige, konstaterer to forskere, der har analyseret vikarbranchen.
- Vikarer går ofte glip af de rettigheder, som fastansatte har, i form af barselsorlov, barnets første sygedag, pension og lignende. Heller ikke jobtræning og efteruddannelse skal vikarer regne med, siger lektor Caroline de la Ponte fra Syddansk Universitet til Politiken.
Hun peger samtidig på, at det er bekvemt for arbejdsgiverne at ansætte vikarer. De forsvinder, når vikariatet udløber, og virksomheden slipper for det besvær, der er forbundet med en fyringsrunde.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. okt. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland