Ishøjs borgmester er klar til at smide unge brandstiftere og deres familier ud af deres hjem ovenpå brande. SSP-arbejder mener, at det vil skabe flere problemer
To udbrændte ungdomscentre i Tingbjerg og 11 udbrændte biler i Ishøj! De seneste dage har budt på voldsomme reaktioner fra frustrerede unge i to af Danmarks store forstæder.
I Ishøj vil borgmesteren smide de unge brandstiftere og deres familier ud af deres lejligheder.
- Det er ikke en kommunal opgave at huse kriminelle. Derfor opfordrer vi nu samtlige kommunens boligselskaber til at sætte de unge og deres familier ud af deres lejligheder. Man kan da godt sige, at det reelt er at smide dem ud af kommunen. Men det er altså ikke hver dag, at vi har at gøre med unge, der har som mål at ødelægge en hel by, siger Ishøjs socialdemokratiske borgmester Ole Bjørstorp til Arbejderen.
Han tror ikke på, at socialt arbejde nytter overfor de unge ildspåsættere.
- Vi gør utroligt meget ud af det sociale arbejde her i Ishøj. Men brandene er ikke påsat af folk, der har det socialt dårligt. De er påsat af dybt kriminelle unge, der ryger ind og ud af fængslerne. Overfor dem hjælper mere socialt arbejde ikke, fastslår borgmesteren.
Der er endnu ikke foretaget anholdelser i sagerne.
Få kilometer fra Ishøj ligger Høje-Taastrup. Her har SSP-konsulent, Jacques Royal, gjort sig en del erfaringer med de lokale unge. Og han ved også, 'hvad der rører sig' i Ishøj.
Han understreger, at Ishøj har flere gode tilbud til de unge, men sætter et stort spørgsmålstegn ved borgmesterens nye metoder.
- Jeg tror ikke dybt kriminelle unge gider brænde biler af. Det tyder på, at brandene er påsat af nogle unge, der er meget bevidste om, hvad de gør. De vil sende et signal til samfundet. Budskabet, de vil ud med, kan meget vel være: 'Systemet gør ikke nok for os. Vi mener det alvorligt.', vurderer Jacques Royal overfor Arbejderen.
Hvis borgmesteren og de kommunale boligselskaber begynder at smide familierne ud af deres hjem, vil det ikke løse problemerne men blot skabe en slags boomerang-effekt, advarer han.
- Smider vi folk ud af deres hjem, skaber vi endnu flere frustrationer. Ikke kun i den unge, men i hele familien. Og så bliver det svært at få et samarbejde op at stå. Desuden vil den unge komme tilbage til Ishøj, selvom familien flytter. Det er jo her, den unge har hele sit netværk, konstaterer Jacques Royal.
I stedet for at smide folk på gaden tror han på langsigtet, hårdt benarbejde blandt de unge.
- Vi skal turde gå helt ind dér, hvor de unge bor. Vi skal etablere kontakt og tillid til de unge. Det kan ske via gadearbejdere, streetfodbold, basket! Arbejde foregår ofte udenfor rådhusets åbningstid. Herefter kan vi begynde at udarbejde personlige handleplaner og sætte mål for de unge, erklærer Jacques Royal.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278