Beboere i mange københavnske kvarterer protesterer mod planer om metroudvidelse. Men selvom planerne nu er i høring, blev de reelt besluttet for tre år siden
Formiddag i Nørrebroparken i København. Efterårssolen sender sine sidste varmende stråler ud over parkens træer, mens en gruppe studerende samles om den nye pensumplan. Børn fra de omkringliggende institutioner har indtaget parkens store legeplads, og hundeejerne får en snak, mens vovserne bliver sluppet løs i det indhegnede hundeområde.
Nørrebroparken bruges dagligt af mange hundrede beboere fra det ydre Nørrebro. Men næste år vil bydelens beboere formentlig miste deres eneste grønne åndehul, når kommunen omdanner parken til tunnelboreplads, fælder træerne og sender 740 store lastbiler på daglig rutefart hen over græsplænerne.
Metroen skal nemlig føres til Nørrebro, og selvom Nørrebroparken gennemgik en omfattende renovering sidste sommer, er netop den valgt som byggeplads for projektet.
Det er faldet mere end 2000 lokale beboere for brystet. De har startet en facebookgruppe og en underskriftsindsamling på internettet.
'Vi er ikke imod en metro i København eller på Nørrebro. Men vi mener, at alle alternative muligheder for en tunnelbyggeplads på Nørrebro skal undersøges, så man ikke graver en nyanlagt og elsket park op, når der findes et oplagt alternativ', skriver beboerne på hjemmesiden www.norrebropark.dk.
Gruppen foreslår en nærliggende og ubenyttet kommunal grund som alternativ byggeplads.
Netop nu er udvidelsen af metroen i høring over hele København. Beboerne på Nørrebro er ikke de eneste, der protesterer over placeringen. I Indre By frygter lokale for middelalderhusene ved Gammel Strand, som risikerer at synke og Marmorkirkens kuppel, som måske styrter ned. Næsten tusind beboere har skrevet under på en protest.
På Østerbro har planer om at tørlægge Sortedamssøen fået beboerne op ad stolene, og også her er der gang i underskriftsindsamlingerne.
Men uanset hvor meget beboerne protesterer, ligger byggeplanerne temmelig fast. De blev nemlig vedtaget i en lov allerede i 2005.
- Med mindre der under høringen kommer afgørende nye oplysninger om miljøforholdene frem, vil høringen ikke give forvaltningen anledning til at genoverveje stationsplaceringerne, siger Rebekka Auken Nymark, kontorchef i Københavns Kommunes Center for Byudvikling, til Politiken.
Sidste frist for at sende protester og forslag til metrobyggeriet er i morgen den 1. oktober.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278