Står det til statsadvokaten, skal to betjente i fængsel for den vold, de udøvede mod to unge mænd den aften, Ungdomshuset blev ryddet. Vidne troede, at de civile betjente var rockere
På anklagebænken i Københavns Byret i går sad tre betjente. De er anklaget for vold mod to forskellige unge mænd to forskellige steder i København om aftenen den 1. marts sidste år.
Det ene af ofrene er den dengang 17-årige efterskoleelev, Henrik Poulsen. De tre betjente, som er i civil, hev fat i ham, da han var i Sankt Gertruds Stræde på vej til en demonstration på Rådhuspladsen til støtte for Ungdomshuset, som blev ryddet samme dag.
Han blev slået med knipler og knytnæveslag i maven, ryggen, nakken og hovedet. Jurastuderende Sandra Mouritzen er vidne til politivolden. Ved 22-tiden sidder hun i sin stue og ser fjernsyn sammen med sin kæreste, da de hører larm fra gaden. De åbner vinduet og kigger ud. Parret bor Sankt Gertruds Stræde 4. Så de har de god udsigt til Henrik Poulsens anholdelse, som sker lige skråt nede for deres vindue.
Sandra Mouritzen tror, at larmen og råbene om hjælp lige neden for hendes vindue skyldes rockere, der er i gang med at overfalde en uskyldig dreng.
- Fra mit vindue kan jeg se, hvordan to mænd slår en dreng med knipler. De slår ham mens de holder ham fast, og mens de trækker ham ind i en bil. Han gør ikke modstand. I hvert fald ikke voldsom modstand, fortalte Sandra Mouritzen i går i retten.
- Dét der sker er helt forkert. Det går langt ud over, hvordan politiet bør handle. Det er voldsomt, erklærer hun.
Sandra Mouritzens forklaring bekræftes af hendes kæreste, Jesper Trolle Rohde, der også overværer volden fra deres vindue på 2. sal.
- Jeg kan høre en der råber 'hjælp' flere gange. Det lyder virkelig, som om han forsøger at få andre til at hjælpe ham. Jeg ser to mænd slæbe på en dreng. De holder fast, mens de slår ham. Han beskytter sit hoved med armene. De slår ham med knipler i ryggen, da han er på vej ind i bilen, fortæller Jesper Trolle Rohde.
- Min kæreste tror det er rockere. Først da jeg ser kniplerne, ved jeg, at det må være politifolk. Jeg føler min retsfølelse krænket og bliver vred over at se politiet behandle en dreng på den måde.
Vidnernes forklaringer belaster civilbetjentene, der afviser at have brugt knipler under anholdelsen.
Ringede til politiet!
Anholdelsen er så voldsom, at parrets nabo, Hanne Hansen, straks ringer til politiet, da hun ser overfaldet.
- Jeg synes det ser meget voldsomt ud. Derfor tager jeg nummeret på bilen, og ringer til politiet. Her slår de nummeret op. Jeg får at vide, at der er tale om en civil anholdelse, som jeg ikke skal bekymre mig om, fortæller Hanne Hansen i retten.
Statsadvokat, Trine Højgaard - der er anklager i sagen - oplyser til Arbejderen, at hendes krav er fængselsstraf til de tre betjente.
Vidnernes forklaringer giver kun et lille brudstykke af betjentenes adfærd. Inde i den civile politibil presser en lyshåret betjent - ifølge Henrik Poulsens eget udsagn - den anholdtes hoved ned mod sit lår i længere tid, så han ikke kan få vejret. Henrik Poulsen går i panik og gør for første gang modstand. Det er også i bilen, at han får tildelt så voldsomme lussinger og knytnæveslag i ansigt, at han tror næsen er brækket.
Det er først da mændene begynder, at snakke i politiradioen, at Henrik Poulsen finder ud af, at de er politifolk. Den ene af dem truer ham også med, at 'nu kører vi en tur i mosen'.
Henrik Poulsens skadejournal fra Herlev Hospital vidner om civilbetjentenes voldsomhed. Heraf fremgår det, at han har en blodudtrækning ved højre tinding og er øm ved berøringer i begge tindinger. Der er et sår på hans næseryg og næsen er hævet. Han er øm i den øvre ryg, og har fået et sår på højre skulder gennem tøjet.
'Den 01.03.07 slået i ansigt og ryg, angiveligt med knippel', står der øverst på skadeanmeldelsen som forklaring på skaderne.
Politivold del II
Et par timer tidligere på aftenen gennemførte to af de samme tre betjente en anden anholdelse af en ung mand på H. C. Ørstedsvej. Han fortæller også om bank med knipler. Denne sag blev også behandlet i retten i går. Men denne gang er der ingen uafhængige vidner til at stille spørgsmål ved civilbetjentenes forklaringer.
Til gengæld havde betjentenes forsvarere indkaldt ikke mindre end tre politifolk til at bakke op om dem.
- Der bliver ikke på noget tidspunkt brugt stave ved anholdelsen. Hverken før, under eller efter anholdelsen, forklarer en vicepolitikommissær - der i øvrigt kender de tre tiltalte betjente.
Få minutter efter hans vidneudsagn kunne endnu en betjent sætte sig i vidnestolen:
- Den anholdte bliver sat ned på jorden. Der bliver ikke anvendt stav. Jeg kan dog ikke se, om stavene var fremme, siger han.
Næste retsmøde er på tirsdag den 30. september. Her vil anklager og forsvarerne komme med deres afsluttende bemærkninger. Samme dag ventes der afsagt dom.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278