15 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Tænketanken Cevea ruster sig til idékamp

Tænketanken Cevea ruster sig til idékamp

Lørdag, 27. september, 2008, 00:00:00

Den nye tænketank Cevea opstarter en uddannelse af progressive meningsdannere, som skal være med til at udfordre den liberalistiske tænketank Cepos

Den nye tænketank Cevea udbyder fra 1. november en halvt år lang meningsdanner-uddannelse til politiske talenter, der hører til omkring centrum-venstre i det politiske landskab.
Målet er at uddanne 20 progressive meningsdannere om året, der kan bidrage til politisk idékamp, kritisk refleksion og nytænkning.
- Den politiske debat mangler idealisme, samfundskritik og reel idékamp. Der er brug for unge meningsdannere til at ruske op i konsensusvældet, og derfor åbner vi en politisk talentuddannelse. Vi vil uddanne progressive meningsdannere, der kan tænke selvstændigt, formulere kritik og ikke er bange for at sige konsensus-Danmark midt imod, siger Anders Dybdal, uddannelsesleder for Cevea.
Cevea erklærer, at de vil ruste de studerende til at sætte en anderledes politisk dagsorden. Professor på Copenhagen Business School, Ove Kaj Pedersen, er en af Ceveas undervisere. Han er ikke i tvivl om vigtigheden af denne form for politisk talentudvikling:
- Jeg håber, at Ceveas uddannelsesforløb vil lære de unge talenter at se de ideologiske forskelle og forholde sig kritisk til dem, fortæller Ove Kaj Pedersen.

Ikke politikerskole
Tænketanken tager i øjeblikket ud på uddannelsessteder samt i politiske og faglige miljøer for at finde egnede unge til uddannelsen.
De studerende vil ved siden af undervisningen få tilknyttet en personlig mentor, som de kan sparre med og lære af undervejs i uddannelsesforløbet. Mentorkorpset byder på navne som Marianne Jelved, Per Schultz Jørgensen og Hanne-Vibeke Holst.
- Talentuddannelsen er hverken en politikerskole eller et klassisk universitet. Hos Cevea er der plads til alle talenter - uanset om man drømmer om at blive politiker, professor, håndværker eller musiker. Det eneste krav er, at man brænder for at bidrage til progressiv idéudvikling og idékamp, fortæller Anders Dybdal.
Den konkrete undervisning vil foregå i weekender og om aftenen, så de studerende har mulighed for at passe arbejde eller studie ved siden af. Uddannelsen er kompetencegivende og afsluttes med en eksamen.

Modvægt til Cepos
Cevea, som er en forkortelse af Centrum-Venstre Akademiet, blev startet for kort tid siden. Der er indkaldt til lanceringskonference den 4. oktober. Tænketanken har sat sig som opgave at sætte gang i den henslumrende debat på venstrefløjen og være et modstykke til den individualisme, som den liberalistiske tænketank Cepos står for.
Direktør for Cevea er 26-årige Jens Jonatan Steen. Han er uddannet cand. scient. adm. fra Roskilde Universitetscenter, initiativtager til tidsskriftet Vision og tidligere ansat hos Socialdemokraterne på Christiansborg og i EU-parlamentet.
Den nye tænketank har fået opbakning af folk som Jette Hilden (S), Mogens Lykketoft (S), Holger K. Nielsen (SF), Marianne Jelved (R) samt Mimi Jacobsen (CD). Til gengæld er der ikke sikret støtte fra kendte folk fra Enhedslisten.
- Vi har ikke aktivt spurgt topfolkene fra Enhedslisten, men vi har masser af gode kontakter til folk derfra. Alle skal naturligvis være velkomne, hvis de kan tilslutte sig vores grundlag. Vi ønsker blot at undgå de reaktionære og neomarxistiske kræfter, som ikke kommer med nye og offensive ideer, siger Jens Jonatan Steen til Ugebrevet A4.
Cevea har fået økonomisk støtte fra en række LO-fagforeninger blandt andet HK, 3F, NNF og Dansk Metal.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. sep. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:35

Indland