TIB skal have ny forbundsformand. I ellevte time spilles holdningen til den colombianske oprørsbevægelse FARC på banen
I næste uge bliver det afgjort, om den nye formand for Træ-Industri-Byg (TIB) hedder Anders Olesen eller Johnny Skovengaard.
De to bejlere til formandsposten har kørt valgkamp i flere måneder. I ellevte time forsøger den seneste udgave af Ugebrevet A4 at trække fronterne mellem de to kandidater ekstra op.
'Skal TIB være en partisanbevægelse eller en fagbevægelse', hedder det i en artikel med overskriften 'Formandsvalg splitter TIB'.
- Det er et noget retorisk og for mig at se irrelevant spørgsmål. Under valgkampen har jeg besøgt ni ud af elleve delegationer i TIB, og på intet tidspunkt er spørgsmålet blevet rejst, siger Anders Olesen.
I artiklen tages Anders Olesen, formand for TIB`s afdeling 9 i København og menigt medlem af Den Faglige Klub, til indtægt for at have støttet den colombianske oprørsgruppe FARC med 10.000 kroner. FARC står på USA`s og EU`s terrorliste. Den Faglige Klub er en diskussionsklub med cirka 100 medlemmer af TIB`s afdeling 9.
Fejl i A4
- Der er nogle forkerte oplysninger i Ugebrevet A4, blandt andet at jeg skulle have samtykket, da pengene blev sendt til Colombia. Fakta er, at jeg ikke deltog i klubbens møder, og at jeg ikke har været en del af beslutningsprocessen. Derimod har jeg talt for, at det var bedre og mere relevant at støtte de colombianske bygningsarbejderes faglige organisationer, siger Anders Olesen til Arbejderen.
Han præciserer, at hans syn på FARC hænger sammen med, at han ikke var og er overbevist om, at FARC altid forsøger at leve op til det, han betragter som en befrielsesbevægelses forpligtigelse til at skåne civile i sin kamp mod et undertrykkende regime.
Johnny Skovengaard kalder det 'grusomt', at forbundet bliver taget til indtægt for at støtte FARC, fordi en faglig klub bruger TIB`s navn.
- TIB skal varetage medlemmernes faglige interesser og naturligvis også forholde sig til internationalt arbejde. Men min grænse går ved organisationer og bevægelser af FARC`s kaliber, fastslår han overfor Arbejderen.
Valgkamp
Når det kommer til de to kandidaters prioriteringer i forhold til hvilke opgaver, der presser sig på, er Anders Olesen og Johnny Skovengaard i hvert fald enige om en ting. Det bliver en vigtig opgave at vinde de 6500 medlemmer tilbage, som forbundet har mistet alene i de sidste fem år.
- Skal vi have indflydelse og blive hørt, skal vi have hævet organisationsprocenten. Men det handler ikke bare om at øge medlemstilgangen. Det handler også om at involvere medlemmerne og de ansatte på arbejdspladserne. Her viser vores erfaringer, at man skal gribe fat i det problem på den enkelte arbejdsplads, som flertallet af de ansatte er indstillet på at gøre noget ved, forklarer Anders Olesen.
Han er varmt fortaler for organiseringsmodellen 'Organisér', som hans egen fagforening har afprøvet sammen med en række andre fagforeninger under LO Storkøbenhavn.
Resultaterne i TIB afdeling 9 er da heller ikke udeblevet. Blandt de unge under uddannelse er organisationsprocenten på 80 procent mod 50 i TIB på landsplan. Og målt på de store arbejdspladser er 95 procent medlem af fagforeningen, mens det gælder for 75 procent af de ansatte på små virksomheder.
- De erfaringer fra det lokale fagforeningsarbejde gennem 14 år og før som fællestillidsmand for 1100 ansatte ser jeg som et godt udgangspunkt for at engagere medlemmerne i hele TIB i opgaven med at organisere, slutter Anders Olesen.
Den anden kandidat
- Anders slår meget på, at TIB skal være mere udadvendt, og at vi skal spørge medlemmerne mere. Det er jeg ikke uenig i. Substansen i det, vi vil, er den samme. Jeg mener, vi skal have medlemmerne til at tage ansvar og føle medejerskab af overenskomsterne, men forskellen går på, at jeg måske ikke tror på, at man kan bruge den samme model på alle virksomheder. Der er forskel på, om det handler om en virksomhed i København eller i Skjern, siger Johnny Skovengaard.
Han ser sit kendskab til forbundshuset som et stort plus i kandidaturet til formandsposten. Han har haft sin daglige gang i forbundshuset siden 1985, de sidste 11 år som næstformand, og betegner sin faglige ballast som 'velfunderet'.
Hvem, der bliver ny forbundsformand, ligger nu i hænderne på de 260 delegerede, der indleder kongres i TIB på søndag.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278