43 procent af kommunerne planlægger nedskæringer på børneområdet til næste år. Det går ud over normering og åbningstid
Vuggestuer, børnehaver og fritidshjem bliver ramt i næsten halvdelen af landets kommuner, når regeringens økonomiske rammer for næste års budget skal overholdes.
43 procent af kommunerne regner med at skulle spare på børneområdet, viser en ny undersøgelse, som Synovate har lavet for pædagogfagforeningen BUPL.
- Kommunerne har fået trukket en snæver ramme ned over hovedet af regeringen, og af frygt for repressalier, vil de gøre alt for at overholde den. Vi må konstatere, at det jerngreb regeringen holder kommunerne i, endnu engang kommer til at ramme børn og unge, siger formand for BUPL, Henning Pedersen, til Arbejderen.
De fleste af kommunerne forventer at kunne overholde regeringens serviceramme, som lægger et loft over, hvor meget udgifterne må stige. Det betyder, at pengene skal hentes hjem ved besparelser. Hver tredje kommune planlægger nedskæringer på vuggestuer og børnehaver, en fjerdedel på skolefritidsordninger og fritidshjem og 14 procent på klubområdet.
Besparelserne går både ud over antallet af ansatte og åbningstiderne. Kun to kommuner arbejder med at forbedre normeringen, mens 24 procent forventer at der bliver færre voksne per barn i daginstitutioner og fritidshjem.
Hver femte kommune vil reducere åbningstiden i vuggestuer og børnehaver.
- Nu får forældrene endnu sværere ved at få hverdagen til at hænge sammen. Det er en klar serviceforringelse, som er i direkte modstrid med regeringens løfter fra blandt andet kvalitetsreformen om bedre velfærd, fastslår Henning Pedersen.
Nedskæringerne er også ødelæggende for regeringens plan om at få folk til ar arbejde mere, påpeger LO Storkøbenhavn.
-Det er da tåbeligt, at kommunerne tvinges til at indskrænke arbejdskraftens muligheder gennem forringet daginstitutionstilbud, mener Peter Kay Mortensen, formand for LO Storkøbenhavn.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278