Det står sløjt til med tandsundheden blandt hjemløse og socialt udsatte. Alligevel skal de selv betale, når de vil til tandlægen
Han havde tre tænder tilbage i overmunden og to tænder i undermunden, da han henvendte sig på tandklinikken Bisserne på Mændenes Hjem, et værested for hjemløse i København.
- Der var kun en tand han reelt kunne spise med, og det gør det naturligvis svært at spise sundt og varieret. Det var nedværdigende for ham, når han så sig selv i spejlet og en stor hæmsko i forhold til for eksempel at søge job, siger tandlæge Jørgen Lætgaard til Arbejderen.
Den 41-årige patient fik en protese og et helt nyt liv efter besøget på tandklinikken.
Men det står generelt sløjt til med de udsattes tænder, konkluderer Rådet for Socialt Udsatte i deres årsrapport som udkom for nylig.
- 44,2 procent af de socialt udsatte har mindre end 20 tænder tilbage. Det samme gælder for 13,6 procent af resten af befolkningen, siger formand for rådet, Preben Brandt.
Mens loven forpligter kommunerne til at yde tilskud til pensionister og handicappedes tandpleje, må de udsatte selv betale. Og det kan være svært at få råd til en tandlægeregning, hvis man er hjemløs eller lever af kontanthjælp.
- Loven giver ganske vist kommunerne mulighed for at give tilskud til nødvendig. tandbehandling, hvis ansøgeren ikke selv kan betale. Men vores undersøgelse af området tyder på, at kommunerne sjældent benytter den mulighed, tilføjer Preben Brandt.
Det manglende tilskud betyder, at tandklinikken Bisserne klarer sig med et minimumsbudget. Tandlægestolen har de fået forærende af en kollega, og klinikkens tandlæger og tandplejere arbejder alle frivilligt for at byens udsatte kan slippe for tandpinen.
- Jeg oplever tit, at jeg ikke kan lave de proteser, jeg gerne vil, og der går en masse tid med hele tiden at søge fonde, fortæller Jørgen Lætgaard.
Derfor foreslår Rådet for Socialt Udsatte, at de udsatte får samme rettigheder til tandplejetilskud som handicappede. Samtidig ønsker Rådet, at der oprettes et særligt professorat på tandlægeuddannelsen i socialt udsattes tandsundhed.
Det er ikke kun de udsattes tænder, den er gal med. Rådets sundhedsrapport fra foråret viser markant stor forskel mellem udsatte og resten af befolkningen på hele helbredssituationen.
Derfor har Rådet også foreslået, at kommunerne skal målrette sundhedspolitikker og sundhedscentre med henblik på de socialt udsatte.
Formand for social- og sundhedsudvalget i Kommunernes Landsforening, Tove Larsen (S), er enig i, at der skal gøres en større indsats mod ulighed i sundheden. Men hun mener ikke, at det skal ske via de kommunale sundhedscentre.
- Det er vigtigt at gøre det klart, at det ikke er kommunerne, der har ansvaret for at behandle syge borgere - heller ikke socialt udsatte. Det er de praktiserende læger og sygehusenes opgave, siger Tove Larsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278