Karen Jespersen vil gøre op med den gældende sociallovgivning og indføre sociale straffe til børn under femten år
Børn under 15 år, der udviser 'socialt uacceptabelt adfærd', skal tvinges til at deltage i håndfaste opdragelsesprogrammer, og makker de ikke ret, skal deres forældre trækkes i børnechecken.
Velfærdsminister Karen Jespersen (V) bebuder, at hun er på vej med et lovforslag, som skal gøre det muligt at straffe børn og unge under femten år, hvis de begår hærværk, chikanerer folk i boligkvarterer eller udviser anden form for uacceptabel adfærd.
- Der er tale om et gennembrud i dansk sociallovgivning. Vi ønsker et opgør med den laden-stå-til-pædagogik, der har været fremherskende i mange år. Derfor giver vi nu kommuner og sagsbehandlere en ny værktøjskasse med kontante sanktionsmuligheder, som gør, at de kan sætte mere hårdt mod hårdt, siger Karen Jespersen til Jyllands-Posten.
Ministerens hårde værktøjer omfatter blandt andet obligatorisk deltagelse i opdragelsesprogrammer med 'håndfaste, psykoterapeutiske metoder', at de unge skal hentes i hjemmet af socialarbejdere, hvis de ikke møder i skolen, og at de skal rydde op efter eget hærværk.
Det kan være fint at konfrontere de unge med konsekvenserne af deres adfærd. Men mere straf griber ikke fat om problemernes rod, mener jurist og tidligere lektor i strafferet, Beth Grothe Nielsen.
- Lang tids erfaring viser, at hårdt mod hårdt kun gør de unge endnu mere hårdhudede og udstødte af samfundet. Det, der virker, er at se på, hvorfor de unge udvikler sig, som de gør, så man kan gribe ind, inden problemerne bliver til kriminalitet, siger hun til Arbejderen.
Beth Grothe Nielsen påpeger, at de unge kriminelle oftest kommer fra socialt vanskeligt stillede familier og en opvækst præget af svigt fra både skoler og sociale myndigheder.
- Når man individualiserer ansvaret for de unges forbrydelser, fralægger man sig samtidig ansvaret som samfund. Der er brug for forebyggelse, men hårdere straffe giver politikerne mulighed for at fremstå som handlekraftige, mener Beth Grothe Nielsen.
Karen Jespersen ønsker også at indføre mulighed for at straffe de unges forældre økonomisk ved at trække i børnechecken, hvis forældrene, som ministeren siger, 'ikke lever op til deres forpligtelser'.
Men det kan få en direkte negativ effekt, mener strafferetseksperten.
- Når en lavtlønnet eller arbejdsløs mor, der sidder alene med et par drenge og et meget stramt budget, har svært vil at styre dem, skal hun altså straffes økonomisk. Men når børnene så får endnu mindre mulighed for at gå sammen med deres jævnaldrende til spejder eller fodbold, bliver de først for alvor udstødte, og begynder at hænge på gaden i stedet, advarer Beth Grothe Nielsen.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278