Dansk Socialrådgiverforening har lavet en guide, der skal støtte medlemmerne i at sige fra, når de bliver pålagt at bryde loven
Når ledelsen i en kommune fortæller socialrådgiverne, at de ikke må anbringe flere børn i år, fordi kassen er tom, så er der helt klart tale om lovbrud.
Det er heller ikke efter bogen, når de ansatte i en børne/familieafdeling får besked af deres leder om at droppe børnesamtaler med børn under seks år.
Alligevel sker det rundt om i de økonomisk hårdt trængte kommuner, lyder det fra Dansk Socialrådgiverforening (DS).
- Med udsigten til yderligere besparelser i kommunerne kan vi kun frygte for at ulovlighederne tager til. Men det er urimeligt at tvinge vores medlemmer til at overtræde loven. Derfor har vi besluttet at hjælpe medlemmerne tll at sige fra, når de støder på det i dagligdagen, siger Bettina Post, konstitueret formand i DS, til Arbejderen.
Hjælpen består i en manual 'Sig nej til ulovlig praksis'. Med den i hånden håber forbundet, at medlemmerne får modet til at gøre brug af deres grundlovsfæstede ytringsfrihed og tage bladet fra munden, når de i dagligdagen bliver pålagt opgaver på kanten af eller i direkte modstrid med lovgivningen.
I forbundets tre regioner er der glæde over manualen. Her hører de tit fra medlemmer, der fortæller, at de bliver presset af ledere på forskellige niveauer til at se igennem fingre med gældende regler.
- Desværre oplever vi for tit, at medlemmerne ikke tør udtale sig. Det, mener vi, bunder i en frygt for repressalier, siger Søren Andersen, formand for Region Nord, til Arbejderen.
Konkret kan det handle om ikke at komme i betragtning, når der skal uddeles lønkroner, få tildelt en næse eller blive kaldt til kammeratlig samtale.
Maibrit Berlau, formand for Region Øst, mener det er urimeligt, at det er socialrådgiverne, der skal gøre opmærksom på at loven skal overholdes.
- Som et medlem sagde til mig forleden, så er det en evig kamp at sikre fagligheden i arbejdet. En anden fortalte, at hun var gået til ledelsen med en indstilling til to skoleophold til en ung. Svaret fra lederen lød, at der kun blive ét, lyder det fra Maibrit Berlau.
Manualen er endnu så ny, at Socialrådgiverforeningen har svært ved at sige, om den har den ønskede virkning.
Forbundsformand Bettina Post er ikke i tvivl om, at initiativet er rigtigt.
- Alternativet til, at medlemmerne tager bladet fra munden, er, at de bøjer nakken og parerer ordre eller i værste fald forsvinder fra faget. Det har vi ingen interesse i, tværtimod. Som forbund vil vi slås for, at vores medlemmer genfinder arbejdsglæden og udfører deres arbejde fagligt forsvarligt.
- Vi er trætte af, at der bliver skudt på os, når der går noget galt i det sociale arbejde. Og heldigvis oplever vi da også, at der er en øget forståelse for at rådgivernes arbejde ikke kan ses løsrevet fra de betingelser, de bydes. Får vi nu medlemmerne til at reagere, når de presses ud i opgaver, der er ulovlige, eller efter deres mening på kanten af det forsvarlige, så kan vi få sat yderlige skub i diskussionen om de betingelser og vilkår, socialrådgiverne er underlagt i kommunerne.
Forbundet har sat gang i en undersøgelse, der skal afdække problemets reelle omfang. De første resultater af undersøgelsen forventes at foreligge i løbet af 'ganske kort tid'.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278