3F jubler over voldgiftskendelse, der sikrer udlændinge i industrien samme løn og arbejdsvilkår som deres danske kolleger
Det er sjældent, fagbevægelsen kan glæde sig over en faglig kendelse. Det er ikke desto mindre tilfældet i en voldgiftssag vedrørende tre litauere, ansat som maskinarbejdere på PS Pack i Tjele mellem Viborg og Randers.
- Vi er endog meget tilfredse med kendelsen. Der er tale om en principiel afgørelse, der siger, at udlændinge ansat en virksomhed, der er medlem af Dansk Industri (DI), har krav på samme løn og arbejdsvilkår, som deres danske kolleger, siger Stanley Bach, formand for 3F Viborg til Arbejderen.
De tre litauere arbejdede fire uger og holdt fire uger fri, hvor de opholdt sig i deres hjemland.
Det fik Opmanden til at konkludere, at maskinarbejdernes hjemland var Litauen, og at de var ansat direkte på den danske virksomhed. En tolkning PS Pack og Dansk Industri, indtil kendelsen fra den 8. juli, ikke var enige i.
Bjarne Mortensen, forhandlingssekretær i 3F`s Industrigruppe har svært ved at få armene ned.
- Den her kendelse betyder, at der gælder de samme regler, uanset om udenlandske arbejdere er ansat via et udenlandsk firma eller direkte af den danske virksomhed, udtaler han til Fagbladet.dk
Inden sagen nåede så langt, måtte 3F slås for at få de nødvendige oplysninger om litauernes løn og arbejdsvilkår af DI-virksomheden.
3F blev nysgerrig efter at kigge nærmere på ansættelsesforholdene, da fagforeningen hørte om litauernes atypiske arbejdsrytme. I første omgang nægtede arbejdsgiveren at udlevere de papirer, som fagforeningerne bad om.
Med henvisning til en aftale, som blev indgået helt tilbage i 1992 mellem Dansk Industri og CO-Industri, lykkedes det i sidste ende at få de efterspurgte oplysninger.
Af aftalen fremgår det, at parterne kontakter hinanden, hvis man får nys om, at der er problemer på en arbejdsplads, og at DI-virksomheder har pligt til at oplyse om udenlandske ansattes løn og arbejdsforhold til fagforeningen.
Sagen mangler stadig det økonomiske efterspil.
- Vi har gjort krav på en efterbetaling på tilsammen 650.000 kroner til de tre litauere, og vil bede LO om at indklage Dansk Industri for brud på overenskomsten. Med mindre DI henvender sig for et forlig, så står arbejdsgiverorganisationen til en bod, lyder det fra 3F i Viborg.
Samtidig skal Arbejdsretten tage stilling til, hvor meget PS Pack skal betale i bod for at have underbetalt udenlandsk arbejdskraft.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278