En dansk arbejder bruger i gennemsnit 5,2 procent mere tid på jobbet end for ti år siden, viser ny OECD-analyse. Stress følger med i kølvandet
Danske lønmodtageres arbejdstid er vokset markant de seneste ti år.
En dansk arbejder bruger i gennemsnit 5,2 procent mere tid på jobbet end for ti år siden, viser en ny rapport fra OECD.
- Tallene slår en tyk pæl igennem myten om, at danskerne ikke arbejder nok. Fakta er, at danske lønmodtagere arbejder mindst lige så meget som i de lande, vi normalt sammenligner os med, siger LO`s cheføkonom Jan Kæraa Rasmussen.
Stigningen er især sket i den første del af perioden. De senere år har det overenskomstdækkede arbejdsmarked fået indført den sjette ferieuge og længere barselsorlov, uden at det har resulteret i faldende arbejdstid.
De 5,2 procent svarer til cirka 75 timer eller to hele arbejdsuger per ansat. En del skyldes, at færre arbejder på nedsat tid mod deres vilje, men den største del af forklaringen er, at flere fuldtidsbeskæftigede har øget deres arbejdstid.
Samtidig ligger vi helt i top, når det gælder beskæftigelsesfrekvens og familiernes samlede antal præsterede arbejdstimer, lyder det fra LO.
LO finder det bemærkelsesværdigt, at det sker samtidig med, at arbejdstiden i samme periode er faldet i langt de fleste lande.
I de øvrige OECD-lande som helhed er den præsterede arbejdstid således faldet med 3,7 procent. De største fald har været i Korea, Irland og Tyskland. Foruden Danmark er det kun i Mexico og Østrig, at lønmodtagerne har oplevet en højere arbejdstid. Men stigningerne i disse to lande har været begrænsede sammenlignet med Danmark.
Den øgede arbejdstid har en bagside. OECD`s undersøgelse viser, at danskerne i samme ti-årige periode er blevet mere stressede.
Udviklingen er ikke enestående. Arbejderne i OECD-landene oplever generelt øget stress. Men mens det i andre lande især skyldes faldende medbestemmelse og lavere tilfredshed med jobbet, er hovedårsagen til øget stress blandt danske lønmodtagere, at den længere arbejdstid, gør det svært at få tingene til at hænge sammen, forklarer LO.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278