I dag træder nye regler i arbejdsmiljøloven i kraft. Der skal igen stilles samme krav om uddannelse og kvalifikationer til dansk og udenlandsk arbejdskraft
En sejr for sikkerheden på arbejdspladserne.
Sådan betragter fagbevægelsen de nye arbejdsmiljøregler, der træder i kraft i dag. De erstatter det omstridte anerkendelsesdirektiv, der har været gældende siden 1. oktober sidste år.
- Lovændringen gør den danske implementering af EU`s anerkendelsesdirektiv mere spiseligt for byggefagene, siger Jørn Erik Nielsen, formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet`s (BAT) arbejdsmiljøudvalg.
Han glæder sig over, at der med ændringerne igen bliver stillet de samme krav til udenlandsk arbejdskraft, der arbejder midlertidigt i Danmark, som til den danske arbejdskraft. Det betyder, at en udenlands arbejder, der eksempelvis ansættes til at arbejde med nedbrydning af asbest, skal have kvalifikationer, der svarer til danske krav på området, for at udføre arbejdet.
Ændringerne blev vedtaget af folketinget den 12. juni efter et langt og vedvarende pres fra fagbevægelsen. Fagforeninger og klubber har siden anerkendelsesdirektivet trådte i kraft den 1. oktober sidste år nærmest overrendt politikerne for at gøre opmærksom på farerne ved at lempe på kravene ved arbejde, der har betydning for sundhed og sikkerhed.
Anerkendelsesdirektivet har i praksis betydet, at arbejde, som kræver særligt uddannelsesbevis, hvis det udføres af danskere, kan udføres af udenlandske arbejdere uden samme uddannelse.
Fagforeningerne har advaret mod flere ulykker på arbejdspladserne, men også om unfair konkurrence i form af billigere arbejdskraft.
Med de nye regler skal Arbejdstilsynet sige god for den udenlandske arbejdskrafts kvalifikationer. Som ikke dansker må man kun udføre arbejde på ni specifikke omåder, hvis der kan fremvises et 'anerkendelsesbevis' fra Arbejdstilsynet, lyder det fra BAT.
- Vi havde gerne set, at flere end de ni uddannelser var omfattet af de nye regler, men heldigvis er der tale om en dynamisk liste, som senere kan blive udvidet til at omfatte flere områder med krav om uddannelse, for eksempel arbejde med epoxy og opsætning af rullestilladser, siger Jørn Erik Nielsen.
Stilladsarbejde med enkelte undtagelser er dog blandt de ni områder. Det samme er arbejde som gaffeltruckfører, kedelpasser, kranfører, elevatormontør, kølemontør, svejser og hvis man arbejder med asbest eller en teleskoplæsser.
Før 1. oktober 2007:
Al udenlands arbejdskraft skal have forhåndsgodkendt sine kvalifikationer i Arbejdstilsynet, hvis der er krav om uddannelse i Danmark.
Siden 1. oktober og til i dag:
Udenlandsk arbejdskraft, der er beskæftiget i op til et år undtages forhåndsgodkendelse.
1. juli 2008: Forhåndgodkendelse / anerkendelse genindføres på ni områder.
Kilde: BAT-kartellet.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278