08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Byggefag frygter OK-dumping

Byggefag frygter OK-dumping

Fredag, 27. juni, 2008, 00:00:00

Laval-udvalgets forslag til at bevare dansk konfliktret efter EU`s Vaxholm-dom fører til A- og B-overenskomster, frygter fagforeningsformand

Betænkningen fra regeringens såkaldte Laval-udvalg lægger tilsyneladende op til at indføre B-overenskomster for udenlandske arbejdsgivere, og det skal vi ikke acceptere, mener Henrik Lippert, formand for Bygge-, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
Han tror ikke på LO`s og DA`s forsikringer om, at konfliktretten kan sikres med ni liniers tilføjelse til udstationeringsloven.
- I byggefagene arbejder vi meget på akkorder, der aftales lokalt, alt efter opgaverne. Og der står i betænkningen, at man kun kan konvertere overenskomsters akkordaftaler med mere til den mindsteløn, en udenlandsk arbejdsgiver skal betale, hvis akkordbestemmelserne er 'udformet klart', så arbejdsgiveren direkte kan se, hvad han skal af med,oplyser Henrik Lippert
Der står også i betænkningen, at man ikke kan konflikte mod en udenlandsk arbejdsgiver med henvisning til 'virksomhedsoverenskomster og lokale eller regionale aftaler'. Det kan ramme direkte ind i forhold til bygge-overenskomsterne, frygter Henrik Lippert.
- Lad mig give dig et eksempel: I mureroverenskomsten for København og Nordsjælland er det aftalt i overenskomsten, at de timer, hvor man af forskellige grunde må afbryde akkordarbejdet, de skal aflønnes med akkordgennemsnittet. I provinsen er der en særlig sats for disse såkaldte daglønstimer.
- Hvis man ikke må henvise til regionale aftaler, hvordan skal man så kunne opretholde det eksisterende lønniveau i regionen, når det gælder udstationeret arbejdskraft?
Desuden er der også spørgsmålet om, hvordan man sikrer, at de udstationerede arbejder ikke bliver snydt, så vandet driver, mener Henrik Lippert.
- De har jo ingen erfaring med at føre regnskab med timerne i overensstemmelse med akkordsatser og prislister. De vil være på Herrens mark. Og det med at man eventuelt kan fastlægge lønnen på baggrund af lønstatistikker - jamen, det er jo historiske tal, og siger ikke noget om det nuværende lønniveau, forklarer Henrik Lippert.
- Hele øvelsen bliver vanskelig at gennemføre, og det vil lægge et utroligt pres på vores overenskomster. Desuden betyder det her et opgør med vores arbejdsretlige system. Det fremgår jo af betænkningen, at det fremover er Arbejdsretten, der skal vurdere hvilke dele af vores overenskomster, der er 'gennemsigtige' og landsdækkende nok til at kunne bruges på de udenlandske arbejdsgivere. Og arbejdsretten skal følge EU-dommene.
- Så vidt jeg kan se er der kun én løsning. En protokol eller anden juridisk holdbar beslutning i EU, om at EU ikke kan blande sig i de nationale arbejdsmarkedsforhold slutter formanden for en af landets største bygge-fagforeninger.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland