08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Hver anden flygtning er torturoffer

Hver anden flygtning er torturoffer

Tirsdag, 24. juni, 2008, 00:00:00

Røde Kors erkender, at de ikke altid opdager, at en asylansøger er torturoffer. Ofte får ofrene derfor ikke den nødvendige behandling, mener Amnesty

Næsten halvdelen af de nyankomne asylansøgere har været udsat for tortur, viser grundige lægelige undersøgelser, Amnesty International har foretaget. Det kan få konsekvenser for både helbred og ansøgningen om asyl, når Røde Kors ikke opdager torturofrene.
Amnestys danske lægegruppe har undersøgt 142 asylansøgere, der ankom til Sandholmlejren i løbet af sidste år. Af dem havde 64 været udsat for tortur.
Havde Amnesty ikke undersøgt dem, ville de formodentlig ikke have fået den rette behandling. Mange går nemlig igennem Røde Kors mere overfladiske sundhedstjek, uden at det bliver opdaget, at de har været udsat for tortur. Det erkender Røde Kors` asylchef Jørgen Chemnitz overfor Radioavisen.
- Det bør være den danske stat, der systematisk sørger for at få undersøgt asylansøgernes torturbaggrund for blandt andet at kunne tilbyde relevant lægelig behandling, siger psykiater Morten Ekstrøm, der har været med til at lave undersøgelsen.
Amnesty har sendt undersøgelsen til integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. De opfordrer hende til i fremtiden at sikre, at alle asylansøgere bliver undersøgt for, om de har været udsat for tortur, når de kommer til Danmark, og at torturofre får den relevante behandling. De beder hendes ligeledes sikre, at asylansøgernes torturhistorier inddrages i behandlingen af deres asylsag.
- Mennesker, der har været udsat for voldsomme traumer i deres hjemland på grund af tortur, krig, fængslinger og forfølgelse, skal ikke parkeres i årevis i det danske asylsystem. De skal behandles for de skader, de er blevet påført, og så vidt muligt hjælpes til en normal tilværelse, indtil de enten får ophold i Danmark eller kan hjemsendes i sikkerhed og værdighed, siger Amnestys generalsekretær Lars Normann Jørgensen.
Amnesty vil lave en opfølgende helbredsundersøgelse af de 142 asylansøgere for at undersøge, hvordan deres helbred påvirkes af ventetiden i asylcentrene. De vil desuden holde øje med, om det, at de har været udsat for tortur i hjemlandet, påvirker opnåelsen af asyl i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland