09 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Flertal for dansk folkeafstemning

Flertal for dansk folkeafstemning

Lørdag, 21. juni, 2008, 00:00:00

Helle Thorning-Schmidt vil afskaffe folke-afstemninger om EU-traktater. Hun støtter også Foghs plan om en hurtig afstemning om den militære undtagelse

Da Folketinget den 24. april vedtog at ophøje Lissabon-forfatningen til EU`s nye grundlov, skete det uden en folkeafstemning. Og det er i strid med et flertal i befolkningen.
Ifølge en ny måling udført af Capacent Epinion for DR efter det irske nej mener 54 procent af danskerne, at der skulle været gennemført en folkeafstemning før den danske ratificering af Lissabon-forfatningen.
- Et klart flertal i befolkningen fastholder kravet om traktat-afstemning, siger Ditte Staun fra Folkebevægelsen mod EU. Hun glæder sig samtidig over, at så mange siger nej til Lissabon-forfatningen.
Målingen viser 34 procent imod, 34 procent for og resten ved ikke. Derfor kræver Folkebevægelsen mod EU nu, at forfatningsforslaget sendes til folkeafstemning hvis det ikke droppes helt.
Samtidig har det vakt opsigt, at den socialdemokratiske partileder Helle Thorning-Schmidt foreslår et stop for folkeafstemninger om EU-traktater. I stedet bør hvert land stemme om sit medlemsskab af EU hvert syvende eller tiende år, mener hun.
Forslaget, som blev fremsat torsdag på et møde i paraplyorganisationen for socialdemokratiske parti- og regeringsledere, PES, bliver skudt ned af SF`s partileder, Villy Søvndal.
- Det vil øge modsætningerne mellem befolkningerne og det politiske niveau dramatisk, siger han. Han kalder Helle Thorning-Schmidts forslag 'en overreaktion' på det irske nej.
På mødet i PES slog Helle Thorning-Schmidt samtidig til lyd for at droppe den danske undtagelse fra EU`s militære samarbejde, uanset om Lissabon-forfatningen falder eller ej.
Dermed er hun på linje med statsministeren. Han sagde kort før EU-topmødet i denne uge, at undtagelsen 'ikke er direkte knyttet' til Lissabon-forfatningens videre skæbne.
Den udlægning deles ikke af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
- Man kan ikke tage en afstemning i Danmark om nogle forbehold, hvis forankring er bundet op på Lissabon-traktaten, siger han ifølge Politiken.
Poul Nyrup Rasmussen peger på, at det militært samarbejde er indskrevet i Lissabon-forfatningen. Den øger også den nye EU udenrigsministers magt. Derfor mener han, at der skal være en afklaring om forfatningens skæbne, før der kan tages stilling til den militære undtagelse.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland