08 May 2025  

KBH: Let skyet, 10 °C

Privathospitalerne klar med plan mandag

Privathospitalerne klar med plan mandag

Torsdag, 19. juni, 2008, 00:00:00

Privathospitalerne planlægger overtagelse af store grupper patienter. Sundhedsministeren vil tvinge regionerne til at følge planen

På mandag præsenterer de danske privathospitaler en plan for en hidtil uset overtagelse af sundhedsområdet i Danmark.
Det fortæller sundhedsministeren, som mandag havde indkaldt privathospitalerne og regionerne for at planlægge, hvordan de private hospitaler kan overtage flest muligt af de 400.000 behandlinger, der har hobet sig op under strejken.
- Jeg har hørt, at der var en god forståelse på mødet, og at der afholdes møde igen på mandag, hvor der skal gås mere konkret til værks med mulige modeller for samspillet mellem de offentlige og de private sygehuse i den kommende tid. Nu bliver regionerne tvunget til at bruge kapaciteten i det private sundhedsvæsen, siger sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) til Arbejderen.
Mødet blev holdt blot halvanden dag efter, at ministeren og Danske Regioner skrev under på næste års budgetaftale, som sætter det udvidede frie sygehusvalg på standby i et år, men samtidig fastslår, at 'regionerne forpligter sig til at anvende den private kapacitet, der derved frigives'.
Dermed er vejen banet for en historisk privatisering af sundhedsvæsenet, vurderer sundhedsøkonom og direktør for analyseinstituttet Dansk Sundhedsinstitut, Jes Søgaard.
- Hvor behandlingerne under det frie sygehusvalg blev lagt ud til de private enkeltvis, lægges der nu op til, at de private kan overtage store grupper af patienter på en gang, siger han til Arbejderen.
Formand for de danske privathospitalers brancheforening, Nis Alstrup, siger til Arbejderen, at privathospitalerne bestemt regner med, at have deres plan for overtagelsen klar til mødet mandag.
- Vi regner med, at det både betyder flere patienter på privathospitalerne umiddelbart og samtidig vil åbne op for øgede samarbejdsmuligheder mellem det offentlige og private på sigt, påpeger Nis Alstrup.
Hans forhåbninger støttes af regionsaftalen, som lægger op til, at regeringen og regionerne i løbet af næste år skal undersøge yderligere muligheder for samarbejde mellem det offentlige og private.
Formand for Sundhedskartellet, Connie Kruckow, ærgrer sig over, at regeringen bruger sundhedspersonalets strejke for at sikre bedre løn i det offentlige sygehusvæsen som rambuk for en storstilet privatisering.
- Regeringen viser virkelig sit sande ansigt på privatiseringsområdet nu, og det tror jeg vil smitte af på næste valgresultat, siger hun til Arbejderen.
Jes Søgaard vurderer, at aftalen vil være med til at udhule økonomien i det offentlige sygehusvæsen, fordi privathospitalerne ikke har pligt til at uddanne eller tage akutte patienter, og samtidig stadig har ret til at vælge de patienter, der er billigst at behandle.
- Vi vil fortsat forbeholde os ret til at prioritere i patienterne, bekræfter Nis Alstrup.


Præcisering
Efter at Arbejderen d. 19. juni 2008 skrev, at sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) vil tvinge regionerne til at følge privathospitalernes plan for overtagelse af store grupper patienter fra de offentlige sygehuse, har ministeriet kontaktet Arbejderen for at få en præcisering.
Sundhedsministeren siger, at regionerne vil blive tvunget til at udnytte det private sundhedsvæsens kapacitet. Men ministeriet understreger, at hvordan det konkret skal ske, vil blive tilrettelagt på baggrund af forslag fra både privathospitalerne, regionerne og ministeren.
Redaktionen

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


19. jun. 2008 - 00:00   03. sep. 2012 - 18:39

Indland