Danske Regioner og Sundhedskartellet gik, trods opblødning undervejs, igen fra hinanden uden at være enige om et overenskomstforlig
Der kom heller ikke denne gang et forlig ud af forhandlingerne mellem Danske Regioner og Sundhedskartellet.
Det måtte parterne konstatere efter seks timers forhandlinger i mandags.
- Vi har ved konfliktens start stillet et rimeligt lønkrav for at skabe mere ligeløn. Vi har gentagne gange fremlagt konkrete løsningsforslag, som tager højde for arbejdsgivernes synspunkter, og som kan vikle Danske Regioner ud af finansministerens jerngreb. Lige meget hjælper det. Regionerne står stejlt og vil ikke indgå en aftale, som mine medlemmerne kan stemme ja til. De vil ikke være med til at skabe ligeløn, fastslår en ærgerlig Connie Kruckow, formand for Sundhedskartellet.
Bevægelse uden ligeløn
Også Bent Hansen, formand for Danske Regioner, ærgrer sig. Han understreger, at regionerne ikke er i stand til at indfri Sundhedskartellets krav om en lønstigning på 15 procent.
- Vi tilbød ellers ekstra 35 millioner kroner, så lønstigningen kunne blive 13 procent i stedet for 12,8. Dertil kom et tilbud på 150-175 millioner kroner fra vikarpuljen. Alt i alt sagde Sundhedskartellet altså nej til 200 millioner kroner årligt, og det undrer mig, siger regionernes formand.
I løbet af forhandlingerne meddelte Connie Kruckow, at hun var parat til at bløde op på sit krav om 15 procent. Dog ikke mere end regionerne ville bevæge sig i forhold til de 12,8 procent, som er den økonomiske ramme, der er aftalt indenfor andre dele af det offentlige arbejdsmarked. En bevægelse, der skulle vise sig at svare til 0,2 procent.
- Det er ikke nok til at tage hul på vores ligelønsprojekt, konstaterer Connie Kruckow.
Vikarmidler
Sundhedskartellet havde flere andre forslag til løsning på konflikten med til forhandlingen. Kartellet foreslog, at dele af vikarmidlerne, som allerede i dag findes i systemet, bruges til varige lønforhøjelser til de fastansatte i regionerne.
Connie Kruckow forklarer:
- Vi præsenterede Danske Regioner for en række forslag til, hvordan vikarpengene kan bruges til at rekruttere og fastholde Sundhedskartellets medlemmer. Blandt andet i fom af et fastholdelsestillæg på 6100 kroner om året til medlemmer, der har arbejdet mere end fem år i samme region.
Af andre forslag nævnes højere betaling, jo flere vagter man har. Og endelig et forslag, der udvider dækningsområdet for frivilligt ekstra arbejde til også at gælde akut opstået behov for ekstra arbejde.
Ingen af forslagene faldt i god jord hos Danske Regioner, der udelukkende vil bruge vikarpengene til dem, der arbejder flere timer.
- Det vil sige, at vi selv skulle betale for højere løn med længere arbejdstid. Det er der hverken flere penge eller noget som helst nyt i, mener Connie Kruckow.
Der er ikke aftalt nyt møde mellem parterne.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278