Støtten til de strejkende vokser. 75 procent af befolkningen bakker op. Strejkende fra Sundhedskartellet siger tak med aktioner
Støtten til de strejkende vokser og vokser i den danske befolkning. Tre ud af fire danskere støtter op om strejken, viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for TV2.
Undersøgelsen blev nævnt i TV2 nyhederne den 28. maj, men ellers har der været stille om den. Ugen før var det 65 procent af danskerne, der svarede, at de 'I meget høj grad/ I høj grad/ I nogen grad' har sympati for de strejkende.
- Det har vi besluttet at kvittere for ved at sige tak for støtten, siger Hanne Skovfoged fra Rigshospitalets aktionsgruppe til Arbejderen.
Gruppen stod bag gårsdagens aktion, hvor strejkende mødte morgentrafikanterne med takke-bannere og flyers, der igen blev modtaget med dytten og vinken.
Hanne Skovfoged indrømmer, at det i nogen grad kommer bag på hende, at opbakningen bliver ved med at være så markant. Det, mindes hun, har ikke været tilfældet under tidligere konflikter.
Den københavnske sygeplejerske ser flere mulige forklaringer på, at de strejkende denne gang efter næste otte ugers konflikt fortsat kan hente opbakning i befolkningen.
Fremtidens sundheds-væsen til debat
- Nødberedskabet virker, og der har været rigtig langt mellem rædselshistorierne i medierne. De få, der har været, er taget i optrækket. Vi har været synlige og gennem den direkte kontakt med borgerne givet dem en bevidsthed om de vilkår, vi arbejder under. Der er blevet rejst nogle relevante problemstillinger, som ikke bare angår sygeplejersker. Ligelønsproblematikken er sat på dagsorden og stadig flere spørger, hvad der skal ske med vores offentlige sundhedsvæsen.
At der er brug for en seriøs debat om, hvordan det danske sundhedsvæsen skal udvikle sig, mener Hanne Skovfoged bliver understreget af det faktum, at hver gang noget skal kanaliseres fra den offentlige sundhedssektor over i privat regi, så stiger prisen til det dobbelte.
Takke-aktionen gentages i dag, og Rigshospitalets aktionsgruppe håber, at ideen om at takke borgerne spreder sig til andre dele af landet.
Kaffe, te og småkager
Mandag var den nået til Holstebro, hvor 30-40 sygeplejersker i løbet af formiddagen tog opstilling på St. Torv. Også de har bemærket resultatet af Megafons undersøgelse og delte som en beskeden tak kaffe/te og småkager ud til byens borgere.
- Undersøgelsen bekræfter de oplevelser vi har haft gennem hele strejken. Vi er blevet utroligt positivt modtaget, når vi har været på gaden. Det er tydeligt, at befolkningen langt hen af vejen deler vores bekymring for, om der vil være det nødvendige personale i det offentlige sundhedsvæsen om nogle år, siger Bente Rasmussen, næstformand i Dansk Sygeplejeråds kreds Midtjylland, til Arbejderen.
Hun nævner også mandagens forhandlingsmøde mellem Danske Regioner og Sundhedskartellet som en anledning til at gå på gaden. I Holstebro krydser sygeplejerskerne fingre for, at der kommer et resultat ud af forhandlingerne.
Parterne mødtes klokken 15.00 og de blev taget vel imod af strejkende fra Sundhedskartellet, der havde taget opstilling udenfor Danske Regioners adresse.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278