Amnesty International kritiserer, at Danmark ikke har gjort rent bord efter skandalen om 31 krigsfanger i Afghanistan
Danmark får kritik på flere punkter i Amnesty Internationals årsrapport for 2008. To kritikpunkter handler om Danmarks rolle i den såkaldte krig mod terror.
Amnesty International kritiserer, at den danske regering ikke har foranlediget en uafhængig undersøgelse af anklagerne om at 31 krigsfanger i Afghanistan i 2002 blev afleveret til amerikanske soldater, hvor de siden blev udsat for mishandling.
Sagen er i Danmark beskrevet i dokumentarfilmen 'Den Hemmelige Krig', som sidste år blev vist på DR. Filmen udløste kritik af det danske militærs medansvar for mishandling af krigsfanger. Der var forespørgsler i Folketinget og krav om en uvildig undersøgelse fra flere sider.
Amnesty International kritiserede i sin 2007 rapport sagen, og gentager kritikken i år med den bemærkning, at forsvarsministeren har 'annonceret af danske tropper vil i fremtiden overvåge behandlingen af fanger overført fra dansk til afghansk varetægt'.
Et andet punkt handler om de såkaldte CIA-flyvninger med terrormistænkte fanger, der bliver udsat for tortur.
Amnesty kritiserer, at den danske regering på den ene side i et brev til EU-parlamentets særlige komité indrømmer, at CIA-fly har været i Danmark, men på den anden side ikke har iværksat en uafhængig undersøgelse:
'... den danske regering rapporterede over 100 overflyvninger og 45 mellemlandinger... De danske myndigheder har undladt at iværksætte en uafhængig undersøgelse af anklagerne om dansk deltagelse i fangetransporterne', hedder det i rapporten.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278