Det er ikke muligt at spare mere på børne- og ungdomsområdet i København, uden det går ud over service-niveauet, mener lærere og pædagoger
Politikerne i Københavns Kommune fralægger sig ansvaret for næste års nedskæringer på børne- og ungdomsområdet. De kan ikke selv finde besparelser, der ikke forringer serviceniveauet, derfor overlader de det til det private revisionsfirma Deloitte at komme med forslag til, hvordan der kan spares penge.
Der skal spares mellem 143 og 194 millioner kroner på børne- og ungdomsområdet i København i 2009. Børne- og Ungdomsforvaltningen har blandt andet foreslået at droppe al svømmeundervisning og bemandingen på legepladser. Den går ikke, lyder det fra Børne- og Ungdomsudvalget. Besparelserne skal nemlig findes, uden det går ud over serviceniveauet for byens borgere.
Det kan ikke lade sig gøre, mener de ansatte indenfor Københavns børne- og ungdomsområde, der har været igennem flere år med besparelser på tre-cifrede millionbeløb.
Skyldes serviceloft
- Forvaltningen kunne ikke komme med et forslag, der var godt nok, fordi der ikke er flere penge at tage af, siger Ole Hein Christensen, næstformand i Københavns Lærerforening, til Arbejderen.
Han mener, at Børne- og Ungdomsforvaltningens økonomi er sat under pres af regeringens loft over kommunernes serviceudgifter. Det går ud over kerneydelser som undervisning, pædagogisk forsvarlig børnepasning og forebyggelse af sundheden.
Erik Steppat fra BUPL mener ikke, at Deloitte er løsningen.
- Det må være mod bedrevidende, at politikerne forventer, at Deloitte kan finde nye og ukendte forslag til nedskæringer og især, at forslagene stadig kan være harmløse, siger han.
Erik Steppat fra BUPL og Ole Hein Christensen fra København Lærerforening har udloddet tre flasker vin i en konkurrence blandt pædagogerne og lærerne i Københavns Kommune. Spørgsmålet er, hvor mange nye spareforslag Deloitte kan finde, der ikke er stillet i forvejen.
- Udvalget har jo været på budgetseminar, Kommunernes Landsforening er kommet med forslag, og forvaltningen har lavet et katalog over alle mulige besparelser. Vi tror simpelthen ikke på, at Deloitte kan komme op med noget nyt, siger Ole Hein Christensen.
Minimal besparelse
Ideen om at lade Deloitte komme med spareforslag kommer fra det socialdemokratiske medlem af Børne- og Ungdomsudvalget Jan Andreasen.
- Det er en minimal besparelse, der skal findes, og forvaltningen kommer jo med de samme forslag hver gang. Det undrer mig, at det er så svært at finde på nye forslag, så nu må vi se, hvad Deloitte kan finde frem til, siger han til Arbejderen.
Børne- og Ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard fra SF er gået med til forslaget, selvom han ikke selv tror på, at der kommer noget nyt ud af det.
- Hovedproblemet er, at der mangler penge på området, og jeg er enig med fagforeningerne i, at det skyldes regeringens serviceloft, siger han til Arbejderen.
Deloitte har de sidste år lavet regnskabsopfølgning i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det er der heller ikke noget i vejen med, mener Ole Hein Christensen.
- Men nu går de over til at få politisk indflydelse ved at prioritere imellem serviceydelser. Så kan politikerne vaske hænder bagefter og sige, at det ikke er deres spareforslag, siger han.
Københavns Kommune har også besluttet at nedlægge den kommunale revision, så fremover skal al revision foretages af private revisionsfirmaer som Deloitte.
Kan du lide, hvad du læser?
Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:
eller giv et bidrag via

87278